bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Adolf Hitler
Karl XII. En biografi
Pink Floyd: musiken, m..
Regenter i Sverige
Winston Churchill del..
Winston Churchill del..
Liknande böcker:
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAlexander Den Store

 
Författare: Bengt Liljegren
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185057681
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3,83 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Alexander Den Store :


Petrus 2006-03-17 10:27
Här är en bok som jag varmt rekommenderar till dem som anser att historia är tråkigt. Har ni inte ändrat uppfattning efter att ha läst Bengt Liljegrens verk, så är det nog bara att ge upp. Boken är lättläst och medryckande, men uppfyller samtidigt alla de krav som brukar ställas på populärhistoriska böcker med noter, källhänvisningar och litteraturförteckning. Därutöver finns även en kronologi infogad som ger en bekväm översikt över händelseföljden. Kartorna är lagda på pärmbladen vilket gör dem lättillgängliga under läsningen. En biografi av den här typen och kvaliteten är som sagt en utmärkt introduktion i historisk läsning för den som lider av fördomar mot genren.
Betyg 5

Freddi 2006-09-04 16:55
Arton år var Alexander när han första gången fick föra en egen här i ett krig - vilket han gjorde med enorm framgång. Därför var han redan rutinerad, och vid gott självförtroende, när han som 21 -åring tog över Babylonien efter sin far Filip. Han drog genast ut på ett erövringståg.
När han startade var riket stort som Skåne, Halland, Blekinge och Småland tillsammans. På sin dödsbädd, 11 år senare, sträckte sig hans rike från Aten i väster till Indien i öster. Bland annat hade han lagt under sig det enorma, mäktiga och förmögna Persien.

Att Alexander den store var ett unikum är nog känt av alla - även idag 2300 år senare. Många har försökt förstå vad som gjorde honom så ojämförbart framgångsrik. Under sina 11 år av krig förlorade han inte en enda strid.
Han var ett naturligt geni på alla de områden en härförare behöver besitta. Strategi, logik, flexibilitet, människokännedom. Han kunde även vara omänskligt hänsynslös och på gränsen till dumdristigt modig. Ofta red han i täten vid anfall och ådrog sig många skador.

Bengt Liljegren ägnar största delen av sin bok åt att återge Alexanders liv och gärningar, så som han anser det troligast.
I slutet har han en genomgång av hur olika forskare fått fram kunskap om Alexanders liv och hur dessa i alla tider varit djupt oense om vem han egentligen var.
Utsagorna skiftar från ängel till djävul, där Liljegren lägger sig någonstans i mitten - möjligen med övervikt mot djävul.

Bengt Liljegrens biografi är både lättillgänglig och engagerande. Samtidigt ger den en kompetent och förtroendeingivande känsla. Liljegren är noga med att redovisa vad han vet och inte vet. Han gissar aldrig. Går källorna isär redovisar han de olika alternativen.

Thomas Bolme är en av Sveriges mest rutinerade ljudboksinläsare - som bland annat anlitas när Jan Guillous böcker ska läsas in - och gör här ett utomordentligt bra jobb.
Betyg 4

ET 2007-10-03 09:11
Hade höga förväntningar och blev inte besviken.
Betyg 4

tetris 2011-03-16 11:57
Bengt Liljegren är en av mina favoritförfattare när det gäller historiska böcker. Han kan konsten att göra ett ämne levande trots att det skulle kunna beskrivas som torrt innan. Han lyckas också här och det känns mer som att man läser en roman än en historisk bok.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Alexander Den Store


  Köp boken som film på cdon: