bokrecensioner boktips

Drakens år

Författare: Thomas Kanger
Genre: Thriller
Ämnesord: krig, politik, hälsa, mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113032504


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Thomas Kanger visar stor förmåga att komprimera känsliga politiska frågor till spänningsfyllda och välskrivna kriminalberättelser." Johan Theorin, författare

När den 62-årige advokaten Auster Foggs son dödas i krigets Afghanistan, beslutar han sig för att göra upp räkningen både med sitt eget liv och med sin arbetsgivare, det världsomspännande vapenföretaget. Det tar honom ut på en jakt över hela den amerikanska kontinenten och vidare till Vietnam, för att hitta svaret på en dold hemlighet.
Samtidigt skjuts en väktare med en mördares kula på Ikeas parkeringsplats i Västerås. Kriminalinspektör Elina Wiik sugs obönhörligen in i fallet, trots att hon dragit sig tillbaka som skrivbordspolis. Och i en sliten lägenhet i Stockholm sitter den försupne vildhjärnan Espen Krogh och väntar på att något skall hända, omedveten om att han strax ska bli en bricka i ett spel han inte begriper.

Thomas Kangers brett anlagda spänningsroman tar oss över flera världsdelar, där historien skrivs av starka människoöden och en längtan efter både rättvisa och hämnd.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drakens år :
2011-03-29 16:13
Recension av Thomas Kangers bok Drakens tid - Uppgörelsens tid är inne

Boken är utgiven på Nordstedts förlag (2011) och innehåller 398 sidor.

Thomas Kanger, född 1951 är journalist och författare. Han har bland annat arbetat på TV:s samhällsprogram Kalla fakta och gjort uppmärksammade dokumentärer för SVT, som till exempel Stulen barndom (2005). Thomas Kanger debuterade som författare med Mordet på Olof Palme (1987).Den första romanen om den egensinniga mordutredaren Elina Wiik i Västerås, Första stenen, utkom (2001). Den senaste i serien Gränslandet (2007), utsågs av Svenska Deckarakademien till årets bästa svenska deckare och nominerades till bästa europeiska deckare i Frankrike 2010. 2005 utkom den fristående thrillern Ockupanterna. Thomas Kangers böcker ges ut i ett flertal länder.

Handling: När advokaten Auster Foggs son dör i krigets Afghanistan, beslutar han för att göra upp räkningen med sitt eget liv och med sin arbetsgivare, det världsomspännande vapenföretaget. Han tar ut sina pengar och flyr. Samtidigt i Västerås, Sverige blir en väktare ihjälskjuten på Ikeas parkering. Mördaren har troligen stått på Ikeas tak och skjutit honom. Vittnen säger att de sett en man på en svart motorcykel i närheten vid tidpunkten för dådet. Kriminalinspektör Elina Wiik som egentligen numera har skrivbordsjobb, efter att hon fått dottern Mina, får hoppa in och hjälpa till i jakten på mördaren. En jakt där polisen inte bara får leta i Västerås utan även i Jämtland för att försöka hitta rätt gärningsman.

I en sliten lägenhet i Stockholm finns Espen Krogh, en före detta polis med alkoholproblem, helt omedveten att han snart kommer att bli kontaktad av några män från Auster Foggs arbete. Männen vill att Espen Krogh ska hjälpa dem att leta rätt på Auster Fogg, och snart befinner han sig på ett flyg till USA och senare även vidare till Vietnamn för att leta rätt på Auster Fogg.
Läsarna får följa jakten på väktarens mördare här hemma i Sverige och Espen Kroghs letande efter den försvunne Auster Foggs. Det blir en spännande och oväntat upplösning av både mordet på väktaren och jakten efter Auster Foogs.

Efter att läst Ockupanterna av Thomas Kanger, en bok som jag tyckte mycket om blev jag nyfiken att också läsa denna. Tyvärr tyckte jag inte att denna roman höll samma klass som Ockupanterna gjorde. Den här kändes mer amerikansk än svensk och den var något rörigare med tre olika händelser. Där en av händelserna var skriven i jagform och de andra i tredje person. Händelserna var även något ojämna när det gällde spänningsnivån. Berättelsen när Espen Krogh letade efter Auster Foggs var mer intensivare och mer spännande att ta del av än de andra händelserna som tyvärr kom lite i skymundan. Däremot tycker jag dialogerna håller mycket hög klass rakt igenom och det gjorde att bokens handling ändå höll hela vägen.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2011-03-28 (32) www.kristinasimarlektor.se
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drakens år
Liknande böcker:
Dubbelexponering
 S. Avindell
Själsfränden
 S. Sarenbrant
Järnskallen
 N. Håkanson
Kröningen
 P. Jansson
Shakira
 P. Jansson
Döden för oss samman
 H. Mattsson
Främmande händer
 R. Daley
Damaskus
 I. Albinus