bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Fristen
 P. Levi
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
När två världar kollid..
 B. Lindholm
Vägen ut
 H. Martinson
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Men hur som helst
 J. Cleese
Carl Philip: prinsen s..
 J. Lindwall

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVarför gråter inte Emma?

 
Författare: Magnus Wennerholm Emma Jangestig
Genre: Biografi
Ämnesord: mord, kärlek, arbogamamman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789137136059
 
Spänning:  6
Romantik:  2
Humor:  1
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Äntligen hade allt ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma. Hon hade mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

Emma valde att träda fram och berätta om sina känslor. Hon möttes av djup beundran men också misstro. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.

Varför gråter inte Emma? är en djupt skakande skildring om att förlora allt men också om att hitta kärlekens läkande kraft.

Medelbetyg: 4,67 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Varför gråter inte Emma? :


kristina_s 2010-11-09 15:00
Recension av Magnus Wennerholm och Emma Jangestigs bok Varför gråter inte Emma?

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 280 sidor.

Magnus Wennerholm är journalist och har arbetat som utrikeskorrespondent i Gaza, Kongo Kinshasa, Kosovo och Vitryssland för bland annat TV 4 Nyheterna. Han har också varit programledare och arbetat på Uppdrag granskning och Kalla fakta. När han bevakade de så kallade Arbogamorden fick han nära kontakt med Emma Jangestig och hennes familj.

Emma Jangestig blev rikskänd i samband med tragedin då båda hennes barn dödades och hon själv blev svårt skadad. Idag är hon bland annat en uppskattad skribent på olika internetforum.
Handling: Journalisten Magnus Wennerholm och Emma Jangestig har tillsammans skrivit denna tragiska men läsvärda bok om morden på Emmas barn Max och Saga och överfallet på henne själv, som hon lyckades överleva.

Boken är skriven i tredje person men det är Emmas ord som berättar om hur hon upplevde den fruktansvärda händelsen när den tyska kvinnan Christine Schürrer mördade hennes älskade barn. Emma har själv skrivit ett hundratals sidor i boken och sedan bearbetat dem tillsammans med Magnus Wennerholm.

Handlingen börjar samma dag som överfallet sker. Emma är på väg till öppna förskolan med Max och Saga. Max springer runt barnvagnen och undrar vilka siffror som står på husen. Han har precis lärt sig vilken gata de bor på och han är så stolt. De har en trevlig dag på öppna förskolan. Barnen leker med de andra barnen och Emma pratar med deras föräldrar. När de kommit hem igen gör hon i ordning barnen för natten och medan de tittar på Bolibompa chattar Emma med sin syster Ida på MSN. När hon sitter där och chattar hör hon att någon är vid ytterdörren, Emma går ut för att se vem det är. Sedan minns hon inget mer.

När Emmas sambo Thomas kommer hem hittar han Emma och barnen blodiga på golvet i hallen. Han hör Emma grymta av smärta och han ringer genast larmcentralen som snart är på plats. Han ringer även till Emmas föräldrar som genast kommer.
Detta är den 17 mars 2008 och en händelse som vi i Sverige sent kommer att glömma.

Från att varit en anonym tvåbarnsmamma blir nu Emma Jangestig Arbogamamman med hela Sverige. I stort sett alla följer det fruktansvärda som hänt henne och hennes älskade barn Max och Saga. Men vem i hela världen har kunnat göra en sådan fruktansvärd sak som att döda två små oskyldiga barn och skada deras mamma allvarligt.

Berättelsen fortsätter med att de anhöriga får höra på radion att barnen inte klarat sig och att deras mamma själv kämpar för sitt liv på Universitetssjukhuset i Uppsala. Läsarna får följa Emmas tillfrisknande när hon väcks upp efter att legat i respirator, och när hon får veta att hennes barn är döda, något alla i Sverige och andra delar av världen redan visste om innan Emma själv visste något. Vi får veta Emmas första ord efter uppvaknandet och hennes minnesfragment från händelsen.

Sedan får man reda på hur den tyska kvinnan Christine Schürrer blir misstänkt och anhållen för morden på barnen och överfallet på Emma. Man får också läsa om hennes förhållande med Emmas nuvarande sambo Thomas och frågeställningen: varför ville tyskan barnen och Emma så ont?

Läsarna får vidare följa Emma och hennes familj under minnesgudstjänsten som ordnas för barnen och rättegången i Tings- och Hovrätten ända tills den dagen Hovrätten dömer Christine Schürrer till livstids fängelse och utvisning. Då äntligen kan Emma slappna av och börja bygga upp ett nytt liv med Max och Saga boende i sitt hjärta och ett liv tillammans med Thomas och numera deras lilla gemensamma dotter Julia.

En oerhört stark och tragisk berättelse, där Emma Jangestig berättar med egna ord om den fruktansvärda händelsen den 17 mars 2008. Det känns bra att läsa Emmas egna ord och inte från media. Mycket av det som står i boken har inte framkommit i media utan är berättat direkt från Emma. Denna bok fick mig att rysa, gråta men också le lite ibland, när Emma berättar om vad barnen lekte. Tillsammans har Emma Jangestig och Magnus Wennerholm gjort en suverän berättelse om vad som egentligen hände denna tragiska kväll. Jag önskar Emma och hennes nya lilla familj ett lyckligt liv.

Betyg 5/5 Kristina Simar

Betyg 5

koala_75 2011-06-12 22:08
Läs och bli berörd.
Betyg 5

Ninni_1960 2011-07-31 15:31
Med en så bra recension som kristina_s skrivit här ovan så behövs inga tillägg.
Jag säger bara: Läs den!
Betyg 5

Phenomena 2011-09-30 20:58
Emma berättar om tragedin i Arboga då hennes två barn dödades och hon själv blev svårt skadad.
En stark och tragisk berättelse.
Betyg 4

JohannaP 2012-10-25 20:07
Jag har läst "Varför gråter inte Emma?" som är en biografi skriven av Magnus Wenner. Även Emma har varit med och skrivit mycket i boken.
Boken utspelar sig under perioden från att Max och Saga blir mördade av Christine Schürrer, till Emmas försök till ett nytt liv.

Emma hade precis fått det liv hon önskat sig. Hon hade träffat en trygg man och de hade flyttat ihop till en villa.
En dag dyker plötsligt någon ur det förflutna upp utanför dörren.
Emma blir brutalt misshandlad och hennes barn Max och Saga blir mördade.
Tragedin fortsätter även efter dådet då man får läsa om Emmas tid på sjukhuset, när hon får beskedet att hennes barn är döda, isoleringen och rättegången.

Emma blev beundrad för att hon var stark, men det var också många som tyckte att hon sörjde på fel sätt. Hur kunde hon se så glad ut? Det förstår man efter att man läst boken.
Emmas pappa Roland Jangestig är med mycket i boken och berättar om hur det var för alla anhöriga då Emma var nedsövd.

Författarna skriver på ett trovärdigt och gripande sätt. Jag blev tvungen att lägga ifrån mig boken vid flertal tillfällen.
Jag känner verkligen med Emma och hennes anhöriga.
Boken rekommenderas starkt!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Varför gråter inte Emma?


  Köp boken som film på cdon: