bokrecensioner boktips

Vips så blev det liv!

Författare: Bob Hansson
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kultur, indien
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170375408

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På ett plan till Indien sitter en ung och övergiven Bob Hansson med ett slitet pass med några uppätna sidor. Utan visum. Men med en ivrig tro på att allt kommer att lösa sig ändå. Tänk bara så många människor som var tvungna att mötas och kopulera med varandra för att han skulle bli till! Alla dessa spermier och ägg genom tusentals år som har lett fram till just honom. Och i Indien väntar mycket riktigt hans öde. Hon heter Alak och är allt han kunnat önska sig. Ändå tvivlar han det borde finnas något mer, något större?
Medelbetyg: 3,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vips så blev det liv! :
2010-10-19 11:46
Recension av Bob Hanssons Vips så blev det liv - eller en hyllning till blågrönalgen

Boken är utgiven på Ordfront förlag och innehåller 345 sidor.

Bob Hansson är född 1970 på en färja med destination Helsingborg, men växte upp på land. 1998 debuterade han med diktsamlingen Heja världen! Sedan dess har han skrivit bland annat romanen Gunnar (2007) och intervjuboken Kärlek, hur fan gör man? (2008) Vips så blev det liv är hans andra roman och åttonde bok.

Handling: Efter motgångar med det kvinnliga könet, sitter en ung och övergiven Bob Hansson på ett plan till Indien. Hans pass är slitet och några sidor är till och med uppätna. Han har heller inget visum, men tror att allt kommer att ordna sig ändå.

Han funderar på hur många människor som varit tvungna att mötas och kopulerat sig med varandra under tusentals år för att just han skulle bli till.

Efter mycket om och men kommer han äntligen till Indien och där blir han förälskad i den vackra kvinnan Alake. Han får genomgå hårda prövningar av hennes far och bröder för att bli godkänd som Alakas blivande make. Han lyckas med prövningarna och blir godkänd, men han tvivlar ändå och ger sig därifrån.

Bob fortsätter sin resa och i Himalaya möter han gurun Baba-Baba som kommer att förändra hans liv. Gurun lär honom en hel del saker som till exempel tantriskt sex, och andra saker, bara för att han ska lära känna sig själv.

Nästan tjugo år senare sitter Bob i ett litet hus i Småland med fru och barn och tänker tillbaka på sin tid i Indien och sin inre resa. Han tänker även på sin familj och generationerna före honom och slumpen att de alla möttes.

Detta är den första bok som jag läst av Bob Hansson, men definitivt inte den sista. Jag hade mycket roligt när jag läste den, samtidigt som det fanns ett budskap om att våga vara och tycka om sig själv. Bob Hansson är en riktig ordkonstnär och boken innehåller så otroligt mycket ord. Det gör att boken aldrig blir tråkig, och de korta kapitlen gör att den går fort att läsa. Jag vill hela tiden veta vad som händer i nästa kapitel och det gör att jag fortsätter att läsa. En riktig härlig och underhållande sträckläsarbok.

Betyg 4/5 Kristina Simar
Betyg 4
2013-03-22 15:36
En bok om Bob Hanssons liv eller kanske inte. Indienresan som nästan strandade på flygplatsen i Delhi. Men Bob har sitt eget sätt att få som han vill även om det innebär att skrika. Berättelsen om släkten och finlandskriget där Finlands sak även var Sveriges sak var bra. Vad som är sanning eller fria fantasier eller överdrivningar är svårt att få kläm på.
Boken är värd att läsa för alla poetiska beskrivningar som gör att allt känns levande och utspelar sig framför ens ögon.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Misstagens bok
 S. Bjerg
Amado Mio
 P. Pasolini
Gorazde
 J. Hildebrandt
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg