bokrecensioner boktips

Timmar av frihet

Författare: Eino Hanski
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, kärlek, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1985
ISBN: 91-7752-099-8


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Skönlitterär skildring av livet i Ryssland 1919-21. Timmar av frihet är andra boken i Eino Hanskis romansvit om liv, sorg, glädje och kamp i Ryssland. Den nu unga kvinnan Masha är åter huvudpersonen. Hon deltar med entusiasm i stormningen av vinterpalatset, ansluter sig sedan till röda armén för att senare återvända till St. Petersburg och ta jobb i en fabrik.

Boken handlar om livet och revolutionen, om glädje, hopp, sorg och kärlek. Den handlar om människor som rest sig och som inte vill böja sig igen. Och om hur svårt det blir för chefer och befäl att leda och beordra, människor som vägrar order, arbetare som strejker. Men vi möter även revolutionens likmaskar, de som lever på det som en gång levde, byråkrater, politiker, officiella poeter och ideologer, personer som inte arbetar men som hyllar arbetet. Och vi upplever den tredje revolutionen, den som skulle sopa bort Partiet, den som krossas i blod, kompromiss och hopplöshet. All makt åt sovjeterna…
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Timmar av frihet :
2010-10-11 19:08
Detta är andra boken i den spännande serien om Masha och hennes vänner. De bor i dåvarande Petrograd (St Petersburg).
Boken skildrar åren 1919-1921, tiden efter revolutionen med inbördeskrig.
Betyg 4
2013-03-25 10:50
Jag läste den första boken i serien, Revolutionens Barn, för många år sedan, och tycker att det hade blivit dags för del två. Den är mycket bra. Levande, spännande och med intressanta personer i en intressant tid. Dessutom en intressant politisk tendens i det socialistiska men antibolsjevikiska. Men mest av allt handlar det om drömmar som förstörs och önskningar som inte slår in.
Betyg 4
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham