bokrecensioner boktips

Revolutionens barn

Författare: Eino Hanski
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, historia, kärlek


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eino Hanski berättar själv om sin bok: Handlingen i min nya roman utspelas i St. Petersburg, från "Den blodiga söndagen" 1905 fram till stormningen av vinterpalatset 1917. Huvudpersonen Masha är samtida med min egen mor. Genom hennes berättelser har jag lärt känna många människor som bodde i gamla Petersburg före den ryska revolutionen. Många av dem finns med i romanen. Förebilden till en annan av huvudpersonerna, den enbente Banzaj, som förlorade benet under rysk-japanska kriget, har jag själv mött i Ukraina under andra världskrigets stormiga år. Jag har velat skildra alla dessa okända som bar revolutionen på sina axlar, dessa glömda och förrådda, dessa till synes obetydliga utan vilka ingen Lenin, Trotsky eller despoten Stalin hade fått sina namn inskrivna i historien... ...Romanen är inte dokumentär men därför inte mindre sannMedelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Revolutionens barn :
2005-12-10 01:26
Första delen i en serie med fyra böcker. Boken handlar om hur det var i Ryssland i början av 1900-talet och man får följa huvudpersonen Mashas uppväxt och hårda liv.
Betyg 4
2007-01-30 09:46
Historien börjar 1905 med brödupproret i Sankt Petersburg som så brutalt slogs ner av kosackerna och slutar med den ryska revolutionen. I centrum står flickan Mascha och runt henne flockas det människor ur Rysslands fattigaste skikt. Den enbente soldaten Banzai, snäll men pretentiös och dryg, brodern Andrej med ett alltigenom överskuggande revolutionärt hat och många andra.

Lättläst, spännande och realistiskt utan att vara tendentiöst eller romantisernade är detta en mycket bra bok. Och Mascha är ett av de mest fascinerande kvinnoporträtt jag någonsin läst. Och Eino Hanski var en mycket fascinernade person.
Betyg 4
2010-06-08 19:10
Boken handlar om huvudpersonen Masha som växer upp under den ryska revolutionen i St Petersburg i Ryssland. Mkt bra. Ska nu börja att läsa fortsättningen med den andra boken i samma serie som heter Timmar av frihet med samma författare.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Revolutionens barn
Liknande böcker:
Atens portar
 C. Iggulden
Snälla pappa sluta
 C. Walker
Vargens krig
 B. Cornwell
Det nya riket
 A. Strindberg
Mormor i karantän
 K. Branzell
Dottern
 L. Andersson
Tjärlek i Gryts skärgård
 M. Malmström
Älskade Ester
 K. Lundholm
Hjortronlandet
 S. Lidman