bokrecensioner boktips

Ok, amen

Författare: Nina Solomin
Genre: Nutidshistoria/religion
Ämnesord: Religion
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9146182608


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Williamsburg i New York bor chassiderna, de ultraortodoxa judar som lätt känns igen på sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Chassiderna konserverar en gammal religiös värld och tillbakavisar det moderna västerländska samhällets värderingar och levnadssätt. Trots att de bor i hjärtat av en världsmetropol lever de mer eller mindre isolerade från sin omgivning. När Nina Solomin flyttar till Williamsburg väcks hennes nyfikenhet på denna judiska kultur och den religiösa fanatismens mänskliga och sociala mekanismer. Mot alla odds lyckas hon efter månader av envist arbete hitta en spricka i deras mur mot omvärlden. Boken om hennes tid med chassiderna ger en unik inblick i en radikalt annorlunda kultur och mentalitet.
Nina Solomin är kulturjournalist och litteraturkritiker. Hon levde i New York 1996–1998 och bor för närvarande i Jerusalem.

Medelbetyg: 3,78 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ok, amen :
2003-10-28 23:42
En väldigt intressant bok, jag sträckläste den. Nina Solomin skriver väldigt bra och med stor inlevelse om chassiderna i Williamsburg.
Betyg 5
2004-01-03 11:19
Nina Solomin har skrivit en verklig pärla: med humor och värme beskriver hon chassidernas värld. En bok som verkligen gjorde mig positivt överraskad.
Betyg 5
2004-01-08 14:30
Mycket intressant bok om en kultur sedd från "insidan".
Betyg 4
2004-01-13 15:33
Intressant.
Betyg 3
2005-03-04 00:13
Jag minns att det här var en bra bok. Chassiderna är judarnas svar på Amish-folket och lika exotiska.
Betyg 3
2006-10-11 00:31
Nina Solomin beskriver i den här självbiografiska skildringen livet hos de ultraortodoxa judiska grupperingarna i New York.Ofta handlar det om människor som knappt satt sin fot utanför de egna kvarteren och i vissa fall inte ens behärskar engelska ordentligt.Med andra ord,de lever i en egen värld som har sina egna regler.
I denna värld försöker Solomin vinna förtroenden och insikt,något som visar sig vara oerhört svårt(vilket man kanske först inte tror med tanke på att hon ändå själv har judiskt påbrå och därmed borde vara lite betrodd per automatik av människorna i Williamsburg)eftersom hon själv kommer från en sekulariserad miljö.Hon stöter ofta på patrull,blir avvisad och körd på porten,men lyckas såsmåningom hitta människor som är villiga att ta sig an henne,somliga vill göra henne till en äkta ortodox flicka medan andra nöjer sig med hennes vilja att förstå dem.
Hon gör bort sig ibland,känner sig utanför och osäker ibland men en del av de människor hon möter visar sig vara allt annat än det man kan förvänta sig.Blandannat får vi möta en ortodox man som i hemlighet har både TV(något som är förbjudet bland ortodoxa judar eftersom TV-sändningar som kommer från världen utanför anses skadliga) och har gått på ravepartyn,och är oerhört nyfiken på världen utanför.
Och det omvända,mannen som kom från en sekulär judisk miljö och valde det ortodoxa livet,men som ändå får kämpa för acceptans.
Till skillnad från Amish får ortodoxa judar ha el,bilar och moderna apparater så länge de inte för in oönskade element från omvärlden i deras liv.

Man blir nyfiken av den här boken,nyfiken på de här människorna som isolerat sig frivilligt och inte gärna släpper någon annan inpå livet.
Definitivt en sträckläsarbok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ok, amen
Liknande böcker:
Ond tro
 A. Bailey
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Turkiets historia
 I. Karlsson
Världens sju underverk
 D. Harrison
Mord i församlingen
 B. Håkansson
Döden för oss samman
 H. Mattsson