bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Österlens Historia Frå..
 G. Hellström
Problem med får och ge..
 J. Cannon
Södra Oran
 I. Eberhardt
Jag bekänner
 J. Cabré
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Ängelns avtryck
 N. Huston
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Nekromantikerns krig 2
 N. Perumov
The outsider
 C. Wilson
Dödarens märke
 W. Josefsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOk, amen

 
Författare: Nina Solomin
Genre: Nutidshistoria/religion
Ämnesord: Religion
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9146182608
 
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Williamsburg i New York bor chassiderna, de ultraortodoxa judar som lätt känns igen på sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Chassiderna konserverar en gammal religiös värld och tillbakavisar det moderna västerländska samhällets värderingar och levnadssätt. Trots att de bor i hjärtat av en världsmetropol lever de mer eller mindre isolerade från sin omgivning. När Nina Solomin flyttar till Williamsburg väcks hennes nyfikenhet på denna judiska kultur och den religiösa fanatismens mänskliga och sociala mekanismer. Mot alla odds lyckas hon efter månader av envist arbete hitta en spricka i deras mur mot omvärlden. Boken om hennes tid med chassiderna ger en unik inblick i en radikalt annorlunda kultur och mentalitet.
Nina Solomin är kulturjournalist och litteraturkritiker. Hon levde i New York 1996–1998 och bor för närvarande i Jerusalem.


Medelbetyg: 3,78 (9 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ok, amen :


lillamy 2003-10-28 23:42
En väldigt intressant bok, jag sträckläste den. Nina Solomin skriver väldigt bra och med stor inlevelse om chassiderna i Williamsburg.
Betyg 5

Ekke 2004-01-03 11:19
Nina Solomin har skrivit en verklig pärla: med humor och värme beskriver hon chassidernas värld. En bok som verkligen gjorde mig positivt överraskad.
Betyg 5

annapuma 2004-01-08 14:30
Mycket intressant bok om en kultur sedd från "insidan".
Betyg 4

anette 2004-01-13 15:33
Intressant.
Betyg 3

axel-nelson 2005-03-04 00:13
Jag minns att det här var en bra bok. Chassiderna är judarnas svar på Amish-folket och lika exotiska.
Betyg 3

nitedrive 2006-10-11 00:31
Nina Solomin beskriver i den här självbiografiska skildringen livet hos de ultraortodoxa judiska grupperingarna i New York.Ofta handlar det om människor som knappt satt sin fot utanför de egna kvarteren och i vissa fall inte ens behärskar engelska ordentligt.Med andra ord,de lever i en egen värld som har sina egna regler.
I denna värld försöker Solomin vinna förtroenden och insikt,något som visar sig vara oerhört svårt(vilket man kanske först inte tror med tanke på att hon ändå själv har judiskt påbrå och därmed borde vara lite betrodd per automatik av människorna i Williamsburg)eftersom hon själv kommer från en sekulariserad miljö.Hon stöter ofta på patrull,blir avvisad och körd på porten,men lyckas såsmåningom hitta människor som är villiga att ta sig an henne,somliga vill göra henne till en äkta ortodox flicka medan andra nöjer sig med hennes vilja att förstå dem.
Hon gör bort sig ibland,känner sig utanför och osäker ibland men en del av de människor hon möter visar sig vara allt annat än det man kan förvänta sig.Blandannat får vi möta en ortodox man som i hemlighet har både TV(något som är förbjudet bland ortodoxa judar eftersom TV-sändningar som kommer från världen utanför anses skadliga) och har gått på ravepartyn,och är oerhört nyfiken på världen utanför.
Och det omvända,mannen som kom från en sekulär judisk miljö och valde det ortodoxa livet,men som ändå får kämpa för acceptans.
Till skillnad från Amish får ortodoxa judar ha el,bilar och moderna apparater så länge de inte för in oönskade element från omvärlden i deras liv.

Man blir nyfiken av den här boken,nyfiken på de här människorna som isolerat sig frivilligt och inte gärna släpper någon annan inpå livet.
Definitivt en sträckläsarbok.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ok, amen


  Köp boken som film på cdon: