bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPol Pots leende

 
Författare: Peter Fröberg Idling
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789173892049
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den tolfte augusti 1978 landar en kinesisk Boeing 747 i Phnom Penh, huvudstad i Pol Pots Demokratiska Kampuchea. I planet finns en svensk delegation från Vänskapsföreningen Sverige Kampuchea, med Jan Myrdal i spetsen. Ett halvår efter svenskarnas besök avslöjas att närmare två miljoner människor, en fjärdedel av befolkningen, har avrättats eller dött av slavarbete, svält och sjukdomar under Pol Pots drygt tre och ett halvt år vid makten. Men de fyra svenskarna såg varken död eller terror på sin 100 mil långa resa genom landet. Tvärtom, när de återvände till Sverige beskrev de röda khmerernas revolution som framgångsrik. Som ett föredöme för andra länder.


Hur kunde fyra välutbildade svenskar, specialiserade på Sydostasien, resa genom ett av 1900-talets mest omfattande massmord utan att se något? I sin jakt på svaret har Peter Fröberg Idling sökt upp de svenska resenärerna, som i dag visar sig ha mycket olika uppfattningar om röda khmerernas revolution. Han har också rest till Kambodjas mest otillgängliga områden, där röda khmerernas före detta ledare - de som organiserade svenskarnas rundresa - håller sig undan rättvisan.

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Pol Pots leende :


helix 2010-08-31 19:41
En mycket personligt präglad dokumentär text, där författarensöker svar på frågan Hur kunde den svenska delegationen bli så grundlurade av Pol Pots Demokratiska Kampuchea?
Han finner väl egentligen inget svar på frågan - man han ger rättså gott underlag för att läsaren själv ska kunna dra sina slutsatser.

"Pol Pots leende" är intressant läsning, dels för att man lär sig om röda khmerernas regim, dels för att Fröberg Idling väljer att ge det en egen touch. Jag gillar det.
Betyg 4

Zenmuron 2012-05-17 13:36
Intressant och faktarik.

Många politiskt medvetna som argumenterar Kampuchea har drabbats av något "antingen - eller" tänk; Antingen var Kissinger en mördare och skyldig för 500 000 döda eller så var Pol Pot en mördare skyldig för miljoner döda. Vem är skyldig för liken i massgravarna?

Kan det inte vara båda två undrar jag? Två mördare på olika sidor av det politiska spektrat.
Denna bok berör enbart Pol pot, och Peter Fröberg Idling har i aftonbladet skrivit att han även anser att Kissingers brott är fansasfulla. Kanske borde han dock ha tagit upp problematiken av att massgravarna började grävas 1970 och fylldes på fram till 1979. Vem som dödade vilka tycker jag spelar mindre roll.

Förövrigt finns Jan Myrdahls svar på denna bok som en artikel i Aftonbladet. En snabb sökning och du hittar den. Peter Fröberg Idling har sedan också besvarat Myrdahl.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Pol Pots leende


  Köp boken som film på cdon: