bokrecensioner boktips

Olive Kitteridge

Författare: Elizabeth Strout
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9780812971835


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Olive Kitteridge might be described by some as a battle axe or as brilliantly pushy, by others as the kindest person they had ever met. Olive herself has always been certain that she is 100% correct about everything - although, lately, her certitude has been shaken. This indomitable character appears at the centre of these narratives that comprise Olive Kitteridge. In each of them, we watch Olive, a retired schoolteacher, as she struggles to make sense of the changes in her life and the lives of those around her - always with brutal honesty, if sometimes painfully. Olive will make you laugh, nod in recognition, as well as wince in pain or shed a tear or two. We meet her stoic husband, bound to her in a marriage both broken and strong, and her own son, tyrannised by Olive's overbearing sensitivities. The reader comes away, amazed by this author's ability to conjure this formidable heroine and her deep humanity that infiltrates every page.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Olive Kitteridge :
2010-07-18 20:13
Boken har vunnit Pulitzer Prize for Fiction 2009 och har fått många fina recensioner. Men jag gillar inte. Jag gillar inte Olive och känner ingenting för övriga karaktärer. Dessutom är det så trist så att mer deprimerad stämning i boken får man leta. Den är fint skriven, denna bok som jag inte skulle betrakta som en roman, men mer gott om den kan jag tyvärr inte säga.
Betyg 2
2014-03-31 10:56
Boken är lite av ett löfte som inte helt och hållet uppfylls. I början är den bara så vansinnigt bra och underbar, och den fortsätter vara bra, men inte riktigt riktigt så bra som jag i början trodde att den skulle bli. Många människor i boken tar jag till mitt hjärta, och det är vackra och speciella situationer som skildras, men jag kommer aldrig Olive nära. Det är också som om författaren flera gånger börjar med att beskriva ett vackert och harmoniskt tillstånd, för att sedan slänga lite peppar över det hela, för att avsluta i på ett litet missmodigt sätt. Inte alla gånger dock, och slutet är verkligen inte missmodigt. En väldigt fin bok i alla fall, som väcker lusten att läsa fler böcker av Strout.
Betyg 4
2021-01-05 17:07
Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig.
Jag har länge tänkt läsa den här boken och såg mycket fram emot att få läsa den. Dock insåg jag inte förrän jag väl skulle börja läsa att det här var en novellsamling som handlar om Olive Kitteridge, hennes familj och grannar i det lilla samhället i New England där hon bor.
Noveller är verkligen inte min tekopp. Bortsett från några av Maeve Binchy som jag uppskattat så kan jag inte på rak arm komma på någon novellsamling eller fristående novell som lämnat något större intryck på mig. Jag tycker faktiskt att noveller för det mesta är ganska intetsägande.
Jag gillar däremot den frodiga och vältaliga Olive, och här finns vissa lite längre noveller som jag tycker är ganska bra. Samtidigt finns här också noveller som är ointressanta och där huvudkaraktären enbart figurerar som statist i berättelsen.
Den är inte dålig, men den är långt ifrån så bra som jag trodde att den skulle vara.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Olive Kitteridge
Liknande böcker:
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm