bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Valet är ditt
 C. Wahlden
Factfulness
 H. Rosling
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlåsta

 
Författare: Gustav Fridolin
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, hälsa, sociala frågor
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789170375118
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Valfrihetsknarkare. Karriärkramare. Navelskådare. Så har de beskrivits, men hur ser 80-talisterna på sig själva? I Blåsta! Sveket mot 80-talisterna undersöker Gustav Fridolin, med hjälp av intervjuer, statistik, fakta och analyser, sin egen generation och han finner nedskärningsgenerationen - de som växte upp med en ekonomi i fritt fall och en skenande arbetslöshet.

Han upptäcker även att 80-talisterna kan delas in i två grupper: de utslagna och de trygghetssökande. De förstnämnda förlorade hoppet när fabrikerna stängdes och bubblorna sprack. De står utan arbete och flyr till kriminalitet och droger.

De andra är rädda att hamna där. De godtar sämre arbetsvillkor, trängre lägenheter och ersätter samhällets trygghet med gammaldags ritualer som stora bröllop, lyxiga studentfester och dop.

I nedskärningsgenerationen fanns dock en gemensam tro på att samhället skulle utvecklas, bli bättre. Men mötet med skolan, sjukvården och arbetsmarknaden sa dem någonting annat: de var blåsta.

Boken kom till i frustration över hur Gustav Fridolins generation beskrivs och i rädsla för hur vi ska kunna parera lågkonjunkturer och klimathot om vi inte ens är trygga nog att hantera oss själva.

Utdrag ur boken:
"Den generation jag tillhör lever med en ständig känsla av svek, av att ha blivit närmast övergiven av den generation politiker som genomförde nedskärningarna. Vi lever i ett hårdare samhälle, med fler möjligheter men sämre förutsättningar "

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blåsta :


alcara 2010-05-18 16:53
Läsvärd!

Vissa kanske ratar denna bok när de upptäcker att den är politisk, gör inte det!
Gustav Fridolin skriver om politik, samhället och de invånare i det som är födda framför allt på 80-talet, på ett väldigt intressant sätt. 80-talisterna som fick växa upp på nittiotalet under nedskärningarna.

Han får läsaren att se att politikens beslutsfattanden faktiskt gör större skillnad i våra privata liv än man kan tro, om man inte är politiskt intresserad. Fridolin synliggör konsekvenserna 80-talisterna får handskas med idag, på grund av de beslut som fattades under uppväxtåren. Han tar bl.a upp frågor som skolgång, mental hälsa, karriär och inställning till livet generellt.

Efter att du läst denna bok kommer du definitivt inte rösta blankt i nästa val!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blåsta


  Köp boken som film på cdon: