bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Det som vilar på botten
Ingen jord den andra lik
Min är hämnden
Somliga linor brister
Liknande böcker:
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBara betydelsefulla dör

 
Författare: Varg Gyllander
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning, nynazism
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170028113
 
Spänning:  9
Romantik:  3
Humor:  4
Lärorik:  6
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom det lilla samhället som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.

Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: Vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?

Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag.

"Bara betydelsefulla dör" är Varg Gyllanders andra bok om de två kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin.


Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bara betydelsefulla dör :


kristina_s 2010-03-29 13:54
Recension av Varg Gyllanders bok
Bara betydelsefulla dör

Detta är uppföljaren till Varg Gyllanders hyllade kriminalroman Somliga linor brister som kom ut i mars 2009. Rättigheterna till boken såldes snabbt till Danmark och Tyskland. Varg Gyllander är pressekreterare vid Rikskriminalpolisen och har tidigare arbetat som marinofficer och kriminalreporter. Hans långa erfarenhet att följa polisarbete gör att han vant rör sig i de miljöer där erfarna mordutredare finns och det ger honom tryggheten att göra sina historier både spännande och trovärdiga. Han bor i Stockholm med sin fru och två barn.

Handling: Upptakten till denna deckare utgår från ett litet samhälle i Sverige, där det en gång om året är en nynazistisk manifestation. Ledaren Styrbjörn Midvinter gör sig beredd att börja sitt tal, efter att över tusen armar höjts till skyn med handflatorna nedåt och ett ”heil” hörs. Sen dör han…

Utredare blir kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. De börjar med att gräva i Styrbjörn Midvinters förflutna och får reda på att han egentligen hette Johan Seger. Pia beger sig till Johans pappa Thord Seger för vidare upplysningar om Johan. En trevlig man som arbetat som läkare. Thord berättar att Johan haft en trygg uppväxt. Han hade lätt för sig i skolan och gillade att sitta och fiska i sin lilla båt och var en omtyckt vän.

När han var sjutton år träffar han den fjortonåriga Petra Jonsson – en tjej som alltid klär sig i svart. De fattar tycke för varandra och Petra blir gravid. Tillsammans får de sonen Gabriel. En kväll när Gabriel är i tvåårsåldern kommer paret in med honom till sjukhuset. Han gråter och har blåmärken. Läkaren som undersöker pojken förstår att någon har skakat honom och att han fått vissa hjärnskador. Läkaren ringer polisen och Johan blir anklagad för misshandel och döms till sluten ungdomsvård. Lille Gabriel blir bortadopterad och kontakten bryts. Efter fängelset börjar Johan att umgås i nynazistiska kretsar och han blir snart deras ledare.

Tillbaka till Johans död – det framkommer att han blivit skjuten av en pil rakt i halsen. Ulf Holtz kommer i kontakt med Marcus Koster, en rullstolsburen man som har hand om ungdomsverksamheten när det gäller pil- och armborstskjutning. Han tror att det är en pil från en armborst som dödat Johan.

Letandet efter mördaren går vidare – Ulf och Linda hittar ”Örnnästet”, Nazisternas klubbstuga. Där hittar de ett inre rum som troligen fungerar som ett kontor, men innan de hinner undersöka det brinner ”Örnnästet” ner. Vem har tänt på? Mördaren?

Under jakten på mördaren träffar de på många människor som på ett eller annat sätt haft anknytning till Johan Seger. Vem som helst av dessa kan vara mördaren. Men vem? ...

En riktigt bra och spännande deckare där två kriminaltekniker håller i utredningen av ett mord. Varg Gyllander är en ny bekantskap för mig, jag har inte läst Somliga linor brister, något jag absolut kommer att göra. Boken är skriven på ett trivsamt och lättsamt sätt och Varg Gyllander har ibland skrivit med glimten i ögat. Varför inte, en deckare behöver inte vara tungt skrivet. Det kändes skönt att kunna le lite ibland, samtidigt som den är väldigt spännande. Ämnet om främlingsfientliga partier, hot och våld inom politiken är även ett aktuellt ämne idag. Jag tycker att det var en riktigt, riktigt bra deckare. En sträckläsarbok som jag verkligen rekommenderar.
Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent

Betyg 4

Phenomena 2012-04-28 19:08
Än en gång låter Gyllander de båda kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin vara de drivande krafterna i utredningen av ett brott – ett mord på en nynazistisk ledare.
Detta är bok nummer två.

En spännande och läsvärd bok.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bara betydelsefulla dör


  Köp boken som film på cdon: