bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Utan hemvist
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
Patriarkatet får inte..
 E. Knyckare
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOrientalism

 
Originaltitel: Orientalism
Författare: Edward W. Said
Genre: Fakta
Utgivningsår: 1978
ISBN: 9173244171
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Västerlandet finns det två schablonuppfattningar om Orienten: den befolkas av tröga och opålitliga människor som bara vill dåsa, röka och dricka, eller den är fylld av prinsar och prinsessor, slavar och slöjor, harmesliv och vilda schejker.
Västerlandet har envist spridit en syn på Orienten som evigt oföränderlig, en gång för alla dömd till stagnation. Ingen utveckling var möjlig, inga nya tankar kunde födas där. Orienten var främmande och obegriplig.
Och så är det än. På TV-nyheterna möter oss bilder av uppretade, gestikulerande folkmassor. Skräcken för Det heliga kriget smyger sig på: kommer araberna att erövra världen?
Vilka har under århundradena spridit dessa till sanning upphöjda vanföreställningar? Edward W, Said granskar ingående olika skildringar av Orienten, skrivna av akademiker, författare, pilfrimer, politiker och upptäcktsresande, och denna fräna och klargörande kritik mot hur "kunskap" om Orienten har ¨tillverkats har redan blivit en klassiker.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Orientalism :


helix 2010-03-04 09:47
Said gav ut "Orientalism" första gången 1978. Först 1993 kom den på svenska. Så den är inte helt ny. Men fortfaranda förfärande aktuell.

Författaren övertygar om att vanföreställningen om Orienten är djupt rotad i Västerlandets (vårat) medvetande. Hundratals år av "forskning" har snedvridit och förenklat bilden av Orienten (som ju innefattar nästan halva världen). Och att lite görs för att förändra den bilden, ens idag. Man kan ju bara undra vad Said skulle tycka om Västerlandets "krig mot terrorismen" efter 11:e september...

Men jag har dock kritik mot denna bok. Jag tycker den är väl akademisk och i därför otroligt snårigt skriven. Det tar mycket energi av läsaren att orka ignom den, och jag undrar varför det är nödvändigt med alla dessa upprepningar?
En annan invändning jag har är att när Said talar om gamla tiders "forskning" - som är ovetenskaplig och fördomsfull och bekräftande, snarare än ifrågasättande - sättar han aldrig in det i ett historiskt perspektiv med hänseende på forskning. Vad jag vill ha sagt är att snart sagt all forskning (med ett fåtal lysande undantag - Newton, Linné Darwin) under 16-, 17- och början på 1800-talen var dålig (med våra mått mätt). Att sedan orientalismen fortsätt att vara usel ända fram till 1970-talet (och kanske längre) är dock ett faktum som är mycket relevant att påpeka. Särskilt i den historiska kontexten av forskning i allmänhet.
Denna kritik är såpass stor att jag inte kan ge högre betyg än medel.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Orientalism


  Köp boken som film på cdon: