bokrecensioner boktips

Kodnamn: Mikael

Författare: Tomas Bresky
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789170374722


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I slutet av 1951 var livet tungt för Fritiof Enbom, före detta journalist vid den kommunistiska dagstidningen Norrskensflamman. Han hade övergett sin familj, hade inget arbete och hans journalistbana föreföll ha gått i stöpet. Vid denna tid var han inneboende hos paret Jan och Inger Lodin i en förort söder om Stockholm.
På julaftonen inbjöds han att äta middag med värdparet och det var under denna måltid som Enbom började berätta om sig själv. Om hans värdar trodde att de framför sig hade en obetydlig och misslyckad person så hade de helt fel. I själva verket var han ledare för Grupp Norr i en stor spionring som lämnade hemliga uppgifter till Sovjet och själv gick han där under det hemliga kodnamnet Mikael.
Det nervösa paret Lodin kontaktade myndigheterna, Enbom greps, erkände och angav därefter en hel rad personer, de flesta med anknytning till Sveriges kommunistiska parti, som sina medhjälpare. När allt detta blev känt utbröt en mediestorm utan tidigare motstycke i Sverige.
En rad åtal väcktes och de spioneridomar som föll var exceptionellt hårda. Två personer dömdes till livstids straffarbete och ytterligare fyra fick långa fängelsestraff.
Många år senare kontaktades journalisten Tomas Bresky av Hugo Gjerswold, den person som liksom Enbom fick livstid i rättegången. Han kämpade då sedan länge för att få upprättelse och ansåg sig utsatt för ett oerhört övergrepp. Bresky började gräva i affären Enbom och många märkliga förhållanden trädde fram - men också en bild av Sverige under en tid då det kalla kriget var som allra mest kylslaget.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kodnamn: Mikael :
2010-01-29 09:42
Något generad måste jag erkänna att jag inte kände till spionen Enbom. Visst hör man om Wennerström och Bergling. Men Enbom har vrit ett minst lika stort (kanske större) fall.
Men i "Kodnamn: Mikael" ifrågasätter journalisten Tomas Bresky (känd från Strip Tease, Norra Magasinet och Dukyment Inifrån) grunderna på vilka dels Enbom själv blev dömd, och dels hur trovärdig han varit när han angivit sina "Medhjälpare" som också i flera fall dömdes till långa straff.
Själv blir jag övertygad om att det är något annat än personernas sk spioneri som dömer dem, och Bresky håller det för troligt att det är tidsandan (läs komminusträdslan á la McCarthy) under 1950-talet som gör att det kunde gå som det gick. Detta i kombination med Fritjof Enboms fallenhet för att fabulera.

Denna reportagebok är välskriven, om än stundtals tämligen torr. Bresky har försökt att dramatisera här och där, och han lyckas skapligt med det. Läsvärt.
Betyg 4
Liknande böcker:
Mr. Pinkertons London
 G. Johansson
USA
 K. Henriksson
Korsordets ABC
 L. Holmlund
Patriarkatet får inte..
 E. Knyckare