bokrecensioner boktips

Malkus testamente

Originaltitel: The Fire Gospel
Författare: Michel Faber
Genre: Roman
Ämnesord: religion, historia, vetenskap
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789173372138


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Theo Griepenkerl är en okänd akademiker med ett olympiskt ego. När han besöker ett skövlat museum i Irak på jakt efter skatter som han kan föra med sig tillbaka till Kanada, hittar han nio papyrusrullar som har legat gömda i tvåtusen år. När dessa väl översatts från arameiska visar det sig vara ett femte evangelium, skrivet av ett ögonvittne till Jesu Kristi sista dagar.

Men när Theo bestämmer sig för att delge världen denna sensationella upptäckt, har han inte räknat med den stora effekt som det nya evangeliet ska få för kristna, araber, mordiska galningar och besökare på boksajten Amazon.

Michel Faber har tidigare bl a skrivit Sugar (2003) och A cappella (2006).


Utdrag ur boken:
Jag vittnar för var och en som hör profetians ord i denna bok:
Om någon tillfogar något skall Gud tillfoga honom de
lidanden som det står om i denna bok.
Johannes Uppenbarelse, 22:18

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Malkus testamente :
2010-01-27 13:34
Jönköping 2010 01 27

Recension av Michel Fabers bok Malcus testamente
(Detta är en recensionsbok från Brombergs)

Michel Faber är född i Nederländerna 1960, men han är uppvuxen i Australien. Numera bor han i Skottland. Han har skrivit flera uppmärksamma romaner: Under skinnet. Sugar – kvinnan som steg ut ur mörkret och nu senast på svenska A Capella.

Handling: Theo Gripenkerl är lingvist och forskarstipendiat, han befinner sig i Mosul i Irak, där han besöker ett museum som har blivit plundrat. Han visas runt av en museiintendent, som berättar för Theo att det funnits manuskript från det ottomanska väldet, en utgåva av Koranen från 1787 dedicerad av Katarina den Stora och bröllopskontrakt från 600-talet f.Kr. Tyvärr har plundrarna tagit allt.
Plötsligt hörs ett svagt knackande på porten. Intendenten ber Theo att ursäkta honom, för att gå och öppna. Plötsligt exploderar alla fönster i byggnaden. Tre eller fyra enorma knallar hörs, den första känns som en orkanvind. Utifrån kommer en intensiv våg av ljus och hetta. Som tur är räddar Theos glasögon honom från att bli förblindad. Theo har glassplitter över hela sig. Utifrån hörs flera knallar och skrik. När Theo tittar ut ser han delar av intendenten ligga utspridda på gatan. Han springer tillbaka in i byggnaden för att gömma sig på toaletten. Halvvägs ner ser han en skulptur av en höggravid gudinna i lågrelief. Hennes mage har spruckit och på golvet bland skärvorna ligger nio papyrusrullar löst invirade i tyg.
Papyrusrullarna är skrivna på arameiska – ett språk som Theo behärskar alldeles utmärkt.

Theo lyckas få med sig papyrusrullarna i sin resväska ända hem till Toronto.
När han väl är hemma börjar han läsa och översätta texten på papyrusrullarna, då förstår han att hans liv kommer att förändras för alltid.
Det han får läsa är skrivet av en Malcus, som berättar att han var med vid Jesus korsfästelse. Förmodligen var han en av Jesus lärjungar, men han har aldrig nämnts i Bibeln. Han berättar att han såg när Judas förrådde Jesus.
Han berättar även att när Jesus spikades fast på korset så skrek han högt av smärta. Enligt Malcus var Jesus en vanlig människa av kött och blod och kände smärta som alla andra. Jesus var naken när han korsfästes och han urinerade på Malcus. När Jesus dött, fick han hänga kvar på korset i flera dagar.
Malcus talar inte om någon uppståndelse i den betydelsen som står i Bibeln. I stället är det i Malcus berättelse så att lärjungarna får en vision eller hallucination om att Jesus är vid god hälsa.
Theo lyckas få en bok utgiven med hänvisningar till skrifterna – Malcus Testamente. Hans författarnamn blir Theo Grippin.
Han tror att boken ska bli en storsäljare (vilken den blir) men han blir mer hatad än älskad. De kristna, araber, mordiska galningar och besökare på boksajten Amazon, har alla starka åsikter om boken. Värre en Theo väntat sig. En dag blir Theo kidnappad av ”en vit och en muslim” . De tejpar fast honom och tvingar honom att i en videoinspelning be om ursäkt för sin bok. En av kidnapparna lämnar inspelningen till ett TV-bolag. Theo är säker på att han ska dödas. Den muslimske mannen skjuter honom i axeln, men binder sedan om såret och släpper honom. Muslimen säger att Theo ska ta buss 12 till sjukhuset. Han ger sig iväg, men är på väg att tappa medvetandet flera gånger. Theo lyckas ta sig till busshållsplatsen och sätter sig ner på en bänk, snart kommer en trevlig kvinna och sätter sig ner och pratar med honom. Hon tycker att han känns bekant, men inte varifrån. Han berättar om sin bok, men kvinnan säger att hon inte har hört talas om den. Bussen kommer och Theo är på väg att kliva på när det svartnar för ögonen. – ORDEN HAR MAKT

Jag tycker att det var en intressant och läsvärd bok. Den var även lättläst. Jag kan tänka mig att människor med andra religioner skulle reagera som karaktärerna i boken. Att läsa att Jesus inte var den Messias som de alltid trott utan en helt vanlig man, med känslor som alla andra. Klart deras liv blir förändrat när det kommer en bok som säger något helt annat än vad de trott på. Jag tror att denna bok kommer att få stor uppmärksamhet och att den kommer att diskuteras offentligt. En bok som säger hur stor makt de skrivna orden har. Det är även en bok med ett annorlunda slut. Jag rekommenderar den varmt.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent


Betyg 3
2013-03-27 20:24
En forskare hittar 9 stycken pergamentrullar i ett sprängt museum i Irak. Det visar sig vara ett "testamente" skrivet av en okänd följare av Jesus, Malkus. Rullarna är skrivna två år efter Jesus korsfästelse, och är en mycket osminkad berättelse om avrättningen av Jesus, långt från de beskrivningar som finns i Bibeln, och som kristendomen är byggd på.
Malkus testamente ges ut i en bok, och skapar oro i världen.
Fabers bok är konstigt skriven. Huvudpersonen är en medelmåtta utan allt för mycket tankeverksamhet. I stället för att kunna bli en intressant beskrivning om hur ett enda dokument kan förändra världen, så fastnar läsaren för huvudpersonens tafflighet.
Det är väldigt synd, för jag tror att detta kunde ha blivit en väldigt bra bok.
Betyg 2
Liknande böcker:
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Slutet på historien
 J. Guillou
Knutby
 J. Bonnier
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson