bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell
Den banala godheten
 A. Heberlein
Så blev vi alla rasister
 I. Arpi

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKOKAIN

 
Originaltitel: The Candy Machine
Författare: Tom Feiling
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, kokain, droger
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789137135670
 
Spänning:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kokain är billigare än någonsin. Kändisars användning av drogen ger den ett skimmer av framgång.

Det här är berättelsen om kokain. Om vägen från naturläkemedel i Sydamerika till var mans näsa. Om hur den påverkar hela nationers ekonomi och finansierar krig.

Tom Feiling följer drogen från Colombia till London och New York. Han träffar langare, missbrukare och smugglare. Men även de som för kampen mot den.

Tom Feiling är journalist och dokumentärfilmare och har bland annat varit verksam i Colombia

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av KOKAIN :


kristina_s 2010-01-19 13:40
Recension av Tom Feilings Kokain
(Boken Kokain har jag fått från Forum för att recensera)

Tom Feiling är journalist och dokumentärfilmare. Efter att ha sysslat med film för TV i tio år flyttade han till Columbia för att öppna hotell och lära sig spanska. Istället gjorde han en film om Hip-hop i landet. I Columbia väcktes också tankar att skriva en bok. Så blev det också. Faktaboken Kokain är hans debutbok.

Handling: Kokain är en intressant skriven faktabok om kokainets väg från traditionell medicinalört i Sydamerika ut till hela världen som en farlig drog.
Tom Feiling berättar om hur drogen påverkar nationens ekonomi, finansierar krig, korrumperar politiker och tjänstemän. Han berättar även hur kokainen kom att erövra världen.
Han tar med läsarna på kokainets väg från Columbia via Kingstone och Miami – London och New York.
Tom Feiling träffar och intervjuar Medellinkartellens torpeder, amerikanska langare, brittiska missbrukare och smugglare från Jamaica.

Han berättar om en del kändisar som är narkotikaberoende och om vissa kändisar som dött av en överdos.
Någon form av droger har det nog alltid funnits, men från början användes det som medicin.

Eftersom kokabladet innehåller mer B-vitaminer, järn och kalcium än den gröda som växer högt uppe i Anderna känner man att luftrören vidgas på de ställen som det är ont om syre när man tuggar kokainblad. Det sägs även att genom att tugga kokablad dämpas köldförnimmelser och trötthet.

Cirka åtta miljoner personer i Anderna tuggar kokablad regelbundet.
Att röka opium var en sed som de kinesiska invandrarna tog med sig till USA.
De flesta av USA:s presidenter genom tiderna förklarade krig mot drogerna. Men att utrota dem har de inte lyckats med.
Många anser att kokain är en sällskapsdrog. Man blir glad och uppåt. Det använts oftare av människor som har bra ekonomi. De så kallade lite ”finare” folket.

Vissa får hisnande upplevelser av kokainet och fortsätter ta det regelbundet. Vissa tycker att kokainruset känns obehagligt och tar det bara en gång. En del upplever hisnande upplevelser flera gånger, men sedan upphör den där härliga upplevelsen de fick i början. Även om de tar större doser händer ingenting. Den kategorin brukar också sluta med kokain.

USA har försökt att bespruta kokainodlingar i Columbia, men misslyckats. Det är bara det översta på plantorna som blir förstörda – aldrig rötterna. Bönderna drar bara upp rötterna och planterar om dem på ett annat ställe.

Tom Feiling tar också upp olika metoder att smuggla kokain. Ett av sätten är den så kallade druvmetoden – läs mer i boken.
Boken innehåller så otroligt mycket fakta så jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om handlingen. Men nu stoppar jag här för att inte avslöja för mycket.

Jag tycker: Boken var väldigt intressant. Den tog tid att läsa för att den innehöll mängder av namn, siffror och årtal. En mängd nothänvisningar fanns det också. Vill man verkligen ta del av bokens innehåll bör man läsa den noga.

Det känns som om författaren har verkligen lagt ner mycket tid på boken innehåll. Ibland tyckte jag att jag kunde läsa mellan raderna att författaren inte var helt emot droger. Han håller med om att det är ett samhällsproblem, men han tror att det snarare är kriget mot drogerna än själva drogerna som gör att miljoner människor berörs. Vet inte om jag håller med om det.

Skulle verkligen så många fler sluta med droger om det skulle bli lagligt? Detta är en bok som ALLA egentligen borde läsa. Det är viktigt att förstå detta med kokain och en del andra droger. Jag rekommenderar den verkligen.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till KOKAIN


  Köp boken som film på cdon: