bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell
Den banala godheten
 A. Heberlein
Så blev vi alla rasister
 I. Arpi

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMonarkins makt

 
Författare: Cecilia Åse
Genre: Fakta
Ämnesord: politik
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789170374166
 
Spänning:  1
Romantik:  4
Humor:  1
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Att Sverige är en monarki tas ofta för givet och framstår som självklart och naturligt. Kungahuset är del av vårt vardagsliv: kungafamiljens medlemmar är avporträtterade på mynt och frimärken, de syns på löpsedlar, gör statsbesök och medverkar i tv-sända julprogram och nobelfester. Samtidigt finns en stark föreställning att eftersom statschefen i Sverige inte har någon formell politisk makt han utser inte regeringsbildare och är inte överbefälhavare, han skriver inte under lagar eller regeringsbeslut har kungahuset egentligen inte någon samhällspolitisk betydelse. Olof Palmes ord om att 1974-års författningsreform reducerade monarkin till en plym har blivit en vedertagen uppfattning. Plymer är inte föremål för seriös politisk debatt eller meningsutbyte, möjligen tittar vi på dem och tycker att de är festliga, fjantiga eller bara fina.
I Monarkins makt utmanas föreställningen om att svensk monarki är politiskt ointressant och oförarglig. Vilka konsekvenser har det för svensk demokrati att statschefsämbetet ärvs inom en utvald släkt? På vilka sätt har monarkin legitimerats och kunnat ifrågasättas i politiska diskussioner och i samhällsdebatten? I boken diskuteras också på vilka sätt monarkin och kungahuset bär upp en svensk nationell identitet. Hur formas kungahuset till en symbol för nationen? På vilka sätt upprätthålls föreställningar om ett nationellt vi i samband med exempelvis bröllop och familjebildning inom kungafamiljen?

Om författaren:
Cecilia Åse, fil. dr, är forskare och lärare i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har tidigare publicerat Makten att se om kropp och kvinnlighet i lagens namn (2000) och har också skrivit boken Politikens paradoxer (1996, med Maria Wendt).

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Monarkins makt :


kristina_s 2009-12-29 12:37
Recension av Cecilia Åses bok MONARKINS MAKT – Nationell gemenskap i svensk demokrati
(Denna bok är en recensionsbok från Ordfront)
Cecilia Åse är forskare och föreläser i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon publicerade Makten att se – om kropp och kvinnlighet i lagens namn år 2000 och tillsammans med Maria Wendt skrev hon boken Politikens paradoxer 1996.
HANDLING: När man ser framsidebilden på boken kan man tro att den handlar om kungafamiljens liv i glitter och glamour.
Men det är helt fel. Boken som statsvetaren Cecilia Åse skrivit handlar om de diskussioner som finns runt monarkins framtid och är en granskning av hur mycket makt kungahuset har politiskt.
När den gamla författningen från 1809 gällde hade kung och riksdag gemensam makt över lagstiftningen. Det var även kungen själv som utsåg statsråd och även utfärdade lagar och förordningar i >>Kungl Majt<< namn.
Regeringen styrde landet, men besluten fattades formellt av >>Kungl Majt<<.
Den så kallade Torkekovpromissen som skedde i badorten i Torekov.(Därav namnet) i augusti 1971.
Huvudpunkterna blir att Sverige ska vara en monarki, men nu ska statschefens uppgifter begränsas till enbart ceremoniella.
Kungen får numera inte utse regeringsbildare, vara överbefälhavare eller ordförande vid regeringssammanträden.
När vår gamle kung Gustaf VI Adolf dog 1 september 1973 och kronprins Carl-Gustaf blev kung Carl XVI Gustaf uppfyllde han de funktionerna från 1809.
Numera är det i stort sett bara representationer inom och utom Sverige som gäller. Kungen ska vara obunden och opartisk. Han bör inte uttrycka politiska eller samhällskritiska åsikter.
Han är straffrättsligt immun. Det vill säga att han inte kan åtalas eller ställas inför rätta.
Numera ska kungafamiljen vara ”vanlig”. Man ska känna igen sig i dem. De firar jul och åker på skidsemester som alla andra. Även om vi vill att de ska kännas ”vanliga” så vill vi läsa om dem i media, se på deras vackra kläder och följa deras resor och uppdrag.
Numera har vi även kvinnlig tronföljd. Redan 1964, 1967 och 1968 tog riksdagen upp detta. Folkpartiet och Centerpartiet ställde sig positiva till det, men inte Socialdemokraterna.
19 juni 1976 gifte sig kung Carl XVI Gustaf sig med fröken Silvia Renate Sommerlath. Ett kungligt giftermål förutsätter heterosexualitet och att föda barn för att föra kronan vidare.
Den 14 juli födde drottning Silvia en liten dotter, Victoria. På den tiden var hon bara en vanlig prinsessa. När Carl-Philip föddes 13 maj 1979 var han alltså kronprins. I januari 1980 trädde den nya lagen i kraft och prinsessan Victoria blev kronprinsessa.
Den 10 juni 1982 födde drottning Silvia kungaparets tredje barn – prinsessan Madeleine.
Båda döttrarna förlovade sig under 2009. Kronprinsessan och hennes fästman Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan 19 juni 2010.
Jag tycker: För att vara skriven av en forskare i statsvetenskap och med politisk handling trodde jag att texten skulle vara stel, tråkig och akademisk. Lite långtråkigt blev det ibland med alla årtal. Men på det stora hela var boken intressant och inte svårläst. Inte skrivet med ett akademiskt språk, så alla som har ett intresse för kungahuset ur ett politiskt perspektiv bör ha nöje av denna bok.

3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent


Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Monarkins makt


  Köp boken som film på cdon: