bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Hjärtdjur
Idag hade jag helst in..
Kungen bugar och dödar
Redan då var räven jägare
Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Belle
 L. Pearse
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under floden
 S. Nordstrand
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Aednan
 L. Axelsson
Den svarta systern
 D. Edqvist

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAndningsgunga

 
Författare: Herta Müller
Genre: Roman
Ämnesord: historia, gulag, gulagarkipelagen
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789146220534
 
Spänning:  3
Humor:  2
Lärorik:  5
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Herta Müllers Andningsgunga är en överväldigande, poetisk roman om en ung man och hans öde i ryskt fångläger. Efter Röda arméns inmarsch i Rumänien 1944 deporterades alla arbetsföra män och kvinnor i landets tyskspråkiga minoritet till arbetsläger i Sovjetunionen. Också Herta Müllers mor tillbringade fem år i läger, men det var en erfarenhet som hon efteråt vägrade att tala om med sin dotter.

När Herta Müller senare i livet mötte poeten Oskar Pastior, liksom hon tysk-rumänsk författare i exil, föddes tanken att de tillsammans skulle kunna berätta om denna närmast okända period i hemlandets historia. Pastior hade själv vistats i ett av Gulaglägren i Ukraina. När Pastior oväntat avled stod Herta Müller ensam kvar med sina anteckningar. Så småningom bestämde hon sig för att trots allt skriva lägerfångarnas glömda historia.

2009, tjugo år efter murens fall, tilldelas den tysk-rumänska författaren Herta Müller Nobelpriset i litteratur, för att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap."

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Andningsgunga :


axel-nelson 2009-12-22 01:56
Har hittills bara hunnit läsa knappt en tredjedel av boken.
Jag undrar hur mycket av boken som är Oskar Pastiors verk och hur mycket som är Herta Müllers. Den långa exakta skildringen av hur man skyfflar kol från en lastbil, kräver att man utfört denna rörelse många gånger. Den påminnener om när en känd författare och fd fotbollspelare (Ernst Brunner?) skulle skildra ett skott utfört av, om jag minns rätt, Martin Dahlin i ett teveprogram - det var samma exakta millimeterkunskap, varvad med en poetisk känsla av förloppet. Den gamle eldare och nobelpristagaren Harry Martinson skildrade aldrig kolskyffling så precist och så poetiskt
Exakthet och precis poesi präglar språket i denna ganska lättlästa och djupsinniga bok om en ung homosexuell man som skulle överleva Gulaglägret och det för honom dubbla förtrycket i det kommunistiska Rumänien. Numera har jag väldigt svårt att läsa skönlitteratur och därför kan jag bara ge boken en stark trea även om den antagligen är värd mer.
Betyg 3

urok2 2013-03-20 13:23
Claudio Magris skrev i Donau om Herta Müllers ordkaskader. Det stämmer. Hennes språk är exakt och ordrikt utan att för den skull bli alltför omständigt. Detta var hursom helst en vacker bok, poetisk och fängslande (om man nu kan skriva så om en bok som utspelar sig i ett fångläger). Om något så känns bokens personer mer osympatiska än väntat, vilket gör att betyget sänks ett snäpp från det högsta.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Andningsgunga


  Köp boken som film på cdon: