bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Andningsgunga
Idag hade jag helst in..
Kungen bugar och dödar
Redan då var räven jägare
Liknande böcker:
Serotonin
 M. Houllebecq
Cirkus i Valdemarsvik
 M. Malmström
Middagstimmen
 D. Hansen
Köttets tid
 L. Wolff
I chefens revir
 S. Forslund
Dödens hand
 M. Yorke
Den andra dödssynden
 J. Guillou
En aning övermogen
 C. Gustavson
Styr din plog över de..
 O. Tokarczuk
Bordellhärvan : makten..
 D. Rauscher

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHjärtdjur

 
Författare: Herta Müller
Genre: Roman
Ämnesord: depression, politik, mord, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1994
ISBN: 9174290924
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vinnare av Nobelpriset i litteratur 2009."När ni skriver, glöm inte datum, och lägg alltid med ett hårstrå i brevet, sade Edgar. Om det inte finns något, vet man att brevet har öppnats."

Den lilla gruppen vänner måste hela tiden akta sig för Securitatemännen i Ceausescus Rumänien. De vet aldrig när det är dags för nästa förhör, så det är lika bra att försöka göra det bästa möjliga av situationen. Med hjälp av språket, berättelserna och humorn försöker vännerna överleva det totalitära förtrycket.

Herta Müller är en av de mest hyllade tyskspråkiga författarna idag. Hennes poetiska stil med vågad och slående symbolik hittar samband mellan språket och världen där vi minst anade att de fanns.

Medelbetyg: 2,8 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hjärtdjur :


stigh 2010-02-06 00:50
Skådeplatsen för romanen Hjärtdjur är Ceausescus Rumänien någonstans vid gränsen mellan 1970- och 1980-tal. Handlingen kretsar tämligen obehindrat mellan berättelsens jag, en ung kvinna vars namn aldrig nämns (Herta?), och dennes närmsta vänner Edgar, George och Kurt. Det som förenar de fyra är att de tillhör den tysktalande minoriteten, de träffas i all hemlighet, läser insmugglad litteratur, konspirerar och utbyter poesi. Som om inte detta vore farligt nog, riskerar de livet genom att fotograferar fångtransporter och dokumentera mord som regimen står bakom.

Hjärtdjur beskriver ett samhälle som helt förlorat livslusten, ett samhälle där varje erotisk handling är att betrakta som oppositionell, ett samhälle där den största livslågan ligger i att överleva den hatade diktatorn, ett samhälle som tecknas med gråa och rostbruna färger. Jag tycker att Müller lyckas ganska bra med förmedla känslan av osäkerhet och förtryck, känslan av att ständigt vara på språng, jagad. Tyvärr gav dock inte Hjärtdjur upphov till någon vidare läsglädje, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad jag saknade, kanske kan det vara så att motivet har skildrats bättre tidigare (och i mindre svart och vitt). Påminner en hel del om Milan Kunderas ”Skrattet och glömskans bok”.

Avslutningsvis, det jag kanske främst kommer att minnas av romanen Hjärtdjur, är de i berättelsen ständigt återkommande mulbären. Och det kunde jag aldrig ana på förhand.
Betyg 3

Lovisa95 2010-05-30 10:43
Ärligt talat tyckte jag inte om den här boken särskilt mycket. Den kändes trög och långtråkig och författaren har gjort en del missar. Visst, den är tänkvärd. Men Nobelpris? Nej, då krävs det mer än så.
Betyg 2

sarahallin 2012-08-31 21:51
Jag satt länge och väntade på att jag skulle "komma in" i boken, eftersom de första kapitlen var lite svåra att få grepp om. Sedan blev dock boken bara bättre och bättre! Den är skriven på ett väldigt vemodigt, flytande och vackert sätt och handlingen förs sakta framåt utan att man riktigt märker det. Det är en sådan bok som kräver att man tar sig tid för den, själv tyckte jag i alla fall att den krävde ett visst fokus. Det jag tar med mig är framför allt känslan som boken förmedlade; en känsla av ett dämpat hopp blandat med någon sorts uppgivenhet.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hjärtdjur


  Köp boken som film på cdon: