bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell
Så lever grodan
 M. Chinery
Den banala godheten
 A. Heberlein

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerChill out

 
Författare: Maggie Thauersköld & Lars Bern
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, natur, miljö, ekonomi
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185535583
 
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Är vi lurade att tro på ett klimathot som inte existerar? Ja, menar Lars Bern och Maggie Thauersköld i sin bok Chill-out - sanningen om klimatbubblan .
Klimatdebatten präglas av makt, pengar och prestige. Och något som påminner allt mer om en närmast religiös övertygelse. Själva klimatlarmen bygger inte på verkliga observationer utan på resultat från körningar av datormodeller, som möjligen kan ge en uppskattning om hur ett system reagerar i närtid. Men att påstå att en datormodell kan ge oss mer eller mindre trovärdiga svar på vad som kommer att hända om 50, 100 eller 200 år är ren hybris.
Chill-out handlar om den skickliga konstruktionen av klimathotet och konsekvenserna av detta. Om hur politiker ogenerat utnyttjar det förtroende och den trovärdighet som vetenskapen har hos allmänheten.
Lars Bern och Maggie Thauersköld påstår ingalunda att de inte litar på vetenskapen som sådan. Men de vill visa hur vetenskapliga rön och metoder kan förvanskas och utnyttjas för politiska och ekonomiska syften. Hur våra ledare med få undantag okritiskt anammar det enkla budskapet och låter obevisade scenarier styra retorik och politik, samtidigt som de visar stor intolerans mot oliktänkande.
Chill-out handlar också om hur vårt dåliga miljösamvete på ett oerhört skickligt sätt utnyttjas av den gröna fundamentalismens svällande industri och hur klimatdebatten driver fram rader av kampanjer för ett klimatsmart leverne. Hur miljoner oroliga och engagerade människor som vill leva rätt luras till att tro att rena symbolhandlingar kan rädda vår planet, medan Solen och de stora världshaven helt saknar betydelse för klimatsystemet.
Författarnas uppfattning är att mänsklighetens begränsade resurser bör användas för att anpassa våra samhällen till det klimat som jorden och solen erbjuder oss och inte för att försöka bli herrar över klimatet.
Om vi sätter människan främst, vilket är vår roll i evolutionen, och vi verkligen bryr oss om mänsklighetens framtid, då borde vi främst se till att varje land får en rimlig chans till ekonomisk utveckling. Det kommer dock aldrig att ske så länge världens medier får fortsätta att förmedla en apokalyptisk framtidsbild och demonisera den molekyl med två atomer syre och en kolatom som utgör grunden för allt liv på jorden.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Chill out :


Minplanet.se 2009-12-16 11:41
Chill out - "vi som blundar för klimathotet"

Om Al Gores En obekväm sanning är miljö-organisationernas Lilla röda, har Chill out potential att bli motsvarande för klimatförnekarna. Deniz Tütüncü tycker att boken trots allt har många poänger.

Mao Zedongs Lilla röda har lästs av miljontals människor. Om Al Gores film En obekväm sanning är miljöorganisationernas Lilla röda, har Chill out - sanningen om klimatbubblan, definitivt potential att bli klimatförnekarnas Lilla röda

Chill out är en facklitterär bok med hårfina retoriska grepp för att få läsaren att hålla med, trots att författarna skriver att de vill vara objektiva. Den är stundtals väldigt vetenskaplig men blir i en handvändning oresonlig.

Författarna är hängivna anhängare till den så kallade Eco-imperialismen. Som exempel på Eco-imperialism nämner författarna oljan. De menar att politiker som vill gå ifrån oljan till mer hållbara bränslen inte gör det för miljöns skull utan för den allt sämre kontakten med de oljerika länderna. De skriver också att man borde ha kvar oljan som bränsle för att de länder som exporterar olja, exempelvis Nigeria, ska ha möjlighet att utvecklas ekonomiskt. Ser man på längre sikt så förstår man att oljan inte är hållbar. Den snabbar på klimatförändringarna och på sikt kommer det att drabba oss människor fatalt.

Jag tycker att boken är intressant, eftersom den fick mig att förstå hur komplicerad klimatfrågan är. Men författarna tappar många poäng när de smutskastar organisationer som arbetar för en bättre miljö. De svartmålar organisationerna som en hop som avskyr kapitalism och totalt vända från verkligheten. Självklart är det inte bara den lilla människan som ska arbeta för en bättre miljö, utan särskilt företag och institutioner som är de som släpper ut mest koldioxid. Det jag tycker är svårt är att erkänna de fakta som kommer från forskare som delvis blivit sponsrade av diverse företag, exempelvis Exxon mobil.

Lars Bern har en lång karriär inom miljöfrågorna. Han har bland annat varit vd för ÅF (förra Ångpanne Föreningen) och ordförande i Det Naturliga Steget (DNS). Han har dessutom tidigare skrivit böckerna Uthålligt ledarskap (1993) och Strategi för Naturlig Tillväxt (1998).

Maggie Thauersköld har studerat juridik, psykologi och statistik men har ingen förankring i klimatfrågan.

Chill out - sanningen om klimatfrågan är en bok som skrivits med baktanken att skapa opinion mot miljömedvetenhet och klimatsmarthet. En mer passande titel hade varit Chill out - vi som blundar för klimathotet.

Deniz Tütüncü, Minplanet

www.minplanet.se/recensioner
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Chill out


  Köp boken som film på cdon: