bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Kollaps
Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVår beskärda del

 
Författare: David Jonstad
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, natur, framtid, miljö, ekonomi
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789170374098
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Världen står inför en akut nödsituation. Utsläppen av växthusgaser är på väg att tippa klimatsystemet över ända. Samtidigt sinar den olja som håller igång hela världsekonomin. Båda är symptom på ett grundläggande problem: vi överkonsumerar jordens resurser. Men vad är lösningen?
I kölvattnet av alla larmrapporter ger David Jonstad i »Vår beskärda del« ett radikalt förslag på hur vi snabbt kan ta oss ur krisen och på samma gång skapa ett bättre samhälle där vi ökar välbefinnandet snarare än konsumtionen.
Först och främst måste koldioxidutsläppen
minska drastiskt. Uppgiften kan verka hopplös, men vi har klarat det omöjliga förut. Under andra världskriget löstes bristen på energi och mat genom att det som fanns att tillgå delades upp jämlikt - man ransonerade. Principen att alla, rik som fattig, fick en lika stor del av de bristande resurserna gjorde att folk accepterade den snabba omställningen. På samma sätt kan vi ransonera hur mycket vi får släppa ut och dela upp rätten till det mellan oss: var och en får en lika stor koldioxidkvot. Varje gång någon tankar bilen, betalar elräkningen eller köper en flygresa drar han eller hon sitt ransoneringskort och antalet koldioxidransoner tickar ner. Den som inte använder hela sin kvot kan sälja sina outnyttjade delar till någon annan.
Idén, som har fått stort genomslag i Storbritannien, fungerar också globalt. Ett brokigt nätverk av sociala rörelser, institutioner och länder vill att detta blir den princip som gäller när världen ska enas om ett nytt klimatavtal. Kanske kan det ske redan i Köpenhamn i december 2009.
»Vår beskärda del« visar att det inom loppet av tjugo år faktiskt är möjligt att fasa ut de fossila bränslena och få ett klimatvänligt Sverige. Om, vill säga, vi är beredda att göra storsatsningar på förnyelsebar energi, överge konsumtionskulturen, säga hej då till massbilismen och äta, bo och leva mer lokalt.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vår beskärda del :


Minplanet.se 2009-12-16 11:32
Hoppfull men skoningslös klimatdeklaration

"En frisk fläkt i en diskurs som tröttsamt ofta präglas av hopplöshet och cynism." Minplanets nya recensent Emma Hemström blir på riktigt gott humör av David Jonstads Vår beskärda del.

Redan i titeln till sin debutbok lägger David Jonstad ribban högt - inget mindre än en lösning på självaste klimatkrisen utlovas. Min första reaktion på formuleringen blev en fnysning. I sann jantelagsanda tänkte jag att ett sådant löfte är väl magstarkt och radikalt. Kanske rentav naivt.

Jag fick anledning att ändra mig. Visst är det debattinlägg Jonstad levererar både radikalt och provokativt, men knappast naivt. Han visar att det enda ansvarsfulla sättet att konfrontera en kris av klimatförändringarnas kaliber, måste vara just radikalt. Jonstad gör det omöjligt att fly från det faktum att handling alltid väger tyngre än ord. Det är, tyvärr, aldrig tanken som räknas. Det känns jävligt befriande att någon vågar påminna om det.

Jonstad pekar tydligt ut kärnan i klimatkrisen och argumenterar sig stegvis fram till den lösning han anser mest effektiv, realistisk och framför allt rättvis - koldioxidransoner.

Vår beskärda del utgör en frisk fläkt i en diskurs som tröttsamt ofta präglas av hopplöshet och cyniska tongångar. Trovärdigt och träffsäkert skildras en alternativ framtidsvision av ett fossilfritt Sverige år 2030, lika rimligt som alla de domedagdystopiska framtidsprognoser som haglar i klimatdebatten.

David Jonstad, frilandsskribent och en av grundarna till Klimatmagasinet Effekt, lyckas med konststycket att vara optimist utan att ta sig utanför det realistiskas ramar.

Därför blir jag för ovanlighetens skull på riktigt bra humör av att ta del av ett inlägg i klimatdebatten. Oavsett vad man tycker om det förslag till lösning på krisen som Jonstad levererar, övertygar han förhoppningsvis de flesta om att den enda sanna boten på klimatångest går genom handling.

Den obekväma sanningen måste erkännas, alternativen presenteras och hoppet skakas till liv. Vi behöver morötter snarare än piskor.

Istället för att påpeka riskerna med ett fortsatt leverne som överskrider jordens kapacitet, poängterar Jonstad vinsterna som kommer med en planetvänlig livsstil. Vi vinner mer än vad vi får göra avkall på. Jag ser fram emot den dag då den infallsvinkeln blir den självklara, och helst den enda, i klimatdebatten.

Vi har alla förutsättningar att vända utvecklingen. Framtiden är inte determinerad, den blir vad vi gör den till. Jonstad peppar helt enkelt läsaren genom att bevisa att vi kan om vi vill. Och kanske viktigast av allt - han får oss att vilja.

Emma Hemström, Minplanet

Fler recensioner av böcker i samma genre på www.minplanet.se/recensioner
Betyg 5

axel-nelson 2009-12-22 04:02
Du skriver ordet frilandsskribent. Hönor kan vara frilands. Journalister är frilans (free lance) - ett ord som kommer av medeltida soldater vars lansar var fria - med andra ord, soldater som tjänade den som betalar för deras vapeninsats. Därav frilansande journalister som inte heller har någon fast arbetsgivare. Ursäkta min besservisserstil ; )KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vår beskärda del


  Köp boken som film på cdon: