bokrecensioner boktips

Insidan

Författare: Liam Norberg
Genre: Biografi
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185625666


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Februari 1993. Den då tjugotreårige Liam Norberg lämnar ett gråkallt Sverige för semester i Rio. Han har gott om pengar och har bestämt sig för att ligga lågt ett tag. Livet ser ljust ut och han har sopat igen alla spår efter flertal lyckade kupper. Men det är ändå något som inte stämmer. Varför har polisen plötsligt börjat visa intresse för Liam och hans kompisar? Vem är det egentligen som har span på sig - finns det trots allt spår som inte är undanröjda? Med denna ovisshet inom sig ser han fram emot att få sitta på flyget till solen och värmen och karnevalen i Rio. Men väl framme på Arlanda börjar en helt annan resa än den han tänk sig. En resa som kom att ta femton år.
Nu berättar Liam Norberg om vad som egentligen hände, om sina val i livet, från de farliga och vilda åren fram till den han är idag. Insidan ger en unik inblick i den kriminella världen och skildrar de mest uppmärksammade brotten under 1900-talet, en brottslighet av ett välorganiserat och målinriktat slag, som aldrig tidigare hade funnits i Sverige.

Liam Norberg är känd för sina filmroller i bland annat Stockholmsnatt och Sökarna. Men även för att ha gått från kampsportsmästare till yrkeskriminell. Han blev dömd till ett rekordlångt fängelsestraff för 930-miljonerskuppen mot Gota-banken 1990 och ett värdetransportrån i Göteborg. Följ med Liam in på insidan.

''Döm om min förvåning när Liam rullar upp en bok som är både intressantare och - åtminstone bitvis - mer litterärt högtstående än kioskvältare som Snabba Cash och Svensk Maffia.''
Hans Wiklund, Nyheterna 24

''En spännande, säregen och uppriktig berättelse.''
Sanna Wikström, Gefle Dagblad

Utdrag ur boken:
Go tell that long tongue liar
Go and tell that midnight rider
Tell the rambler, the gambler, the back biter
Tell´èm that God's gonna cut 'em down

Trad.

Medelbetyg: 3,09 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Insidan :
2009-11-22 19:03
Recension om Insidan av Liam Norberg
Liam Norberg är född 1969 och uppvuxen i Hagsätra utanför Stockholm. Han är känd för sina filmroller i Stockholmsnatt, Sökarna och Under Ytan.
Som ung tränade han taekwondo och blev både svensk och nordisk mästare, innan han kom in på den kriminella banan. Liam grips och får 9- års fängelse för ett rån mot Gotabanken 1990 och ett väpnat värdetransportrån i Göteborg 1991. När han blev fri i november 1999 var Liam fast besluten att inte fortsätta med sitt kriminella liv. 2005 debuterade Liam som författare med boken Liam. Insidan är hans andra bok. Numera arbetar Liam som författare och regissör. Han håller även föredrag om sina erfarenheter runt om i landet.

Handling: Liam berättar om sin trygga uppväxt och hur han tränade taekwondo. Han blev både svensk och nordisk mästare innan han började sitt kriminella liv.
Liam berättar på ett öppet sätt om sitt liv som yrkeskriminell. Liam var Örnligans frontfigur och kallades för Räven från Hagsätra. Att Liam började ett kriminellt liv var i första hand att få snabba cash, köpa det han ville ha, lägga undan pengar och investera. Att han kunde bli gripen hade han inga tankar på. Han var ju så försiktig och skulle sedan återgå till ett vanligt liv utan kriminallitet.
Ingen i hans familj visste vad han sysslade med, men ibland undrade hans mamma hur han kunde ha råd med allt.
Liam berättar även om de flyktvägar de använde sig av och som finns under Stockholms gator. Man går in i tunnelbanegångarna och där finns tunnlar under gatorna.
En dag är Liam och hans vän Ray på väg i en taxi till Arlanda för att åka på en skön semesterresa till Rio. Men på Arlanda blir Liam gripen av polisen och han förs till häktet i Göteborg. Just då får han inte veta varför. Senare får han veta att han är gripen för ett värdetransportrån i Göteborg 1991. Det finns bindande bevis och Liam misstänks även för ett rån mot Gotabanken 1990. Det blir rättegång och Liam får nio års fängelse.
Han berättar vidare om sitt liv i fängelset och hur han möter Gud. Han bestämmer sig för att leva ett liv utan kriminallitet.

Tycker jag: Liam berättar öppet och sakligt om hur han kom in i den kriminella världen. Boken är intressant och lättläst. Hans berättelse om de rån de gör och deras flyktvägar under Stockholms gator är väldigt intressant att läsa. Jag tycker att det är strongt av Liam att så öppet berätta om sina brott och till och med vad han gömde sina pengar. Hans berättelse om hur han mötte Gud i fängelset och som fick honom på andra tankar än brott var också intressant. Liam blev släppt 1999 och har sedan dess levt ett liv utan brott.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 3
2010-04-27 09:30
Insidan av Liam Norberg

Boken ”Insidan” är en självbiografi skriven av Liam Norberg. Liam låter en följa med på en resa hur först man kommer in i den hårda och osäkra kriminellalivsstilen samt hur man tar sig ur innan det är försent.
En dröm om att bli en ansed skådespelare och samtidigt ha ett starkt fotfäste i den undrevärlden är bokens utgångspunkt.
Att se baksidan på framgången och respekten som Liam på tvivelaktiga sätt får, är värdefull för ungaläsare i liknande situationer.
Liam Norberg blev först känd som skådespelare och sedan som skådespelaren som levde livet ut sin roll. Han blev väldigt uppmärksammad innom media när han blev gripen för den så kallade ”930miljoner kroners kuppen”
”Röka en joint och gå på bio. Göra verkligenheten mer levende. Slå sönder verkligheten med ett basebollträ”
Rekomenderas att läsa!
Betyg 3
2010-08-30 08:38
Rätt välskrivet och intressant.Hade varit kul att läsa mera om den brottsliga verksamheten som t.ex. David Larsson beskriver fint i sin bok.Det här upplägget är litet annorlunda,med fokus mera på fängelsetiden.
Betyg 4
2010-12-22 22:22
nja, den har jämförts med snabba cash, men den är långt ifrån den klassen.
läser jag ordet blåhattar en gång till smäller jag av. det återkommer i varannan mening.
Betyg 2
2011-12-08 17:58
Blåhattar hit och Blåhattar dit. Nej Liam, detta var ingen höjdare. Jag är ledsen att jag köpte boken så du tjänande yterligare en liten slant.

Upprepningar till tusen, omskrivningar av samma sak som fyller en hel sida sidor gör att jag tröttnar även om jag tycker att det är smått intressant att läsa om en fd (?) yrkeskriminells tankar.

Han går inte in på djupet utan cirkulerar kring heta ämnen men kommer aldrig till kärnan. Tråkigt tycker jag
Betyg 2
2014-01-29 05:42
Jag minns när sökarna hade premiär på 90 talet och allt skriverier om den snygge unge blonda Liam Norberg som inte fick ens vara med på premiären utan åkte in i fängelset för rån . Så när jag såg boken i affären så blev jag glatt överraskad, och självklart så ville jag läsa den och få veta vad som egentligen hände och vad Liam gör idag. Allt detta har jag fått veta, boken är spännande , det är otroligt vilket paradis Sverige har varit under 90 talet för unga kriminella som var liksom Liam hungriga på att lyckas och inte rädda för att ta för sig.
Jag håller inte med de tidigare recensioner att boken var tjatig, visst förekommer blåhattar ordet en del men sedan får man fråga sig vilka förväntningar man har när man väljer läsa en självbiografi av en förre detta yrkeskriminell, då kan man inte tro att det ska vara något litterärt mästerverk . Boken är vad den utlovar, man får höra Liams version, han känns ärlig och jag upplever inte honom som någon skrytmåns men jag måste erkänna att jag blev imponerad av hans kriminella kariärr, hade aldrig trott att han var så stor och så bra på sin sak.
Jag har inget dåligt alls att säga om boken, Liam är ingen författare men han har lyckats skriva en bra bok, att han gör det själv utan att använda sig av spökskrivare ska han också ha eloge för.
Betyg 4
2017-08-29 13:26
Liam Norberg är Örnligans frontfigur - Räven från Hagsätra. Han berättar här om sin tid som yrkeskriminell och de femton år han spenderade i fängelset.

Denna bok gjorde mig överraskad. Bättre skriven och intressantare än jag föreställt mig.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Insidan
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Ett fängelse utan murar
 J. Gustafsson
Kodnamn PAM
 P. Malm
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
Kodnamn Onkel : den kv..
 E. Schwarze
Samma Författare: