bokrecensioner boktips

Casanovas kvinna

Författare: Åsa Hellberg
Genre: Roman
Ämnesord: mat, hälsa, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185535538


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mer än hälften av alla svenskar bedrar sin partner. Med andra ord är de flesta av oss antingen bedragare eller bedragna.
Så säger cynikerna, alltså. Men det gäller förstås inte Lotta som efter en tids singelliv tycker att det är dags att träffa någon igen. Hon nätdejtar och får snabbt kontakt med Jonas. Den första riktiga träffen går fantastiskt och fjorton telefonsamtal, fem sms och tre mejl senare står han i hennes kök och gör köttfärssås. Allt rullar på i ett lyckorus. Jonas är helt enkelt en drömprins!
Men så upptäcker hon att Jonas har kvar sin annons på Match.com och att han är online där. Under affärsresan? På en lördagskväll? Det finns en förklaring, men sedan dyker nästa märklighet upp och nästa och nästa. Till slut tar Lotta mod till sig och undersöker i smyg Jonas mobil. Mängden SMS från olika kvinnor är oändlig.
Vem har hon släppt in i sitt liv? Jonas, hennes underbare Jonas, är sexmissbrukare. Lottas tillvaro faller samman. Men i stället för att ge upp, kämpar hon vidare, för att rädda sig själv och mannen som hon på något sätt fortfarande älskar.
Casanovas Kvinna är Åsa Hellbergs sanna historia. Ärligt, osminkat och uppriktigt berättar hon om toppar och bottnar, om svarta djup och hur man med hårt arbete och bra hjälp kan ta sin älskade och sig själv upp ur helvetet som bedragen och i förlängningen medberoende till en sexmissbrukare.
Casanovas Kvinna angår oss alla: lyckliga och olyckliga, bedragare och bedragna

Utdrag ur boken:
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.
Mod att förändra det jag kan
Och förstånd att inse skillnaden.

Medelbetyg: 3,4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Casanovas kvinna :
2009-10-29 17:12
Jönköping 091029
Recension av Åsa Hellbergs bok Casanovas kvinna
Åsa Hellberg är född 1962 och uppvuxen i Fjällbacka. Detta är Åsa Hellbergs självbiografiska debutbok om hur det är att leva med en ”sexmissbrukare”
Åsa har haft ett alster publicerat förut. Det var i Vecko Revyn 1977. Det var en insändare om en 15-årings dröm att få dansa och sjunga sig till olika världsmetropoler.
Annars har Åsa arbetat som lokal-TV presentatör i Sälen, som flygvärdinna och som dörrvakt på ett av Stockholms inneställen. Hon har även varit produktchef för Gevalia och Estrella.
Åsa har bott i Stockholm i 25 år och det är där hon vill bo med sin familj. Numera arbetar hon som coach åt sexmissbrukare och deras medberoende.
Handling: Efter många år som singel tycker Lotta att det är dags att träffa någon igen. Hon börjar nätdejta, skriver ett trevligt brev om sig själv och lite om hur mannen bör vara, intressen etc. Hon får snart många svar och väljer ut fem stycken som verkar mer intressanta än de andra. Till slut blir det Jonas som hon bestämmer sig för att träffa. Första mötet blir på en hockeymatch. Så fort Lotta ser Jonas blir hon förtjust i honom, hon tycker att han ser väldigt bra ut. Det visar sig också att han dessutom är oerhört trevlig. Efter det första mötet börjar de att sms:a till varandra och de bestämmer sig för att träffas igen. De trivs bra tillsammans och en dag står Jonas i Lottas kök och lagar en underbart god köttfärssås. Något som Lotta tycker är extra trevligt eftersom hon själv inte är så intresserad av matlagning. Jonas får träffa Lottas son Wille och även de kommer jättebra överens. Jonas har tre barn med två kvinnor. Sina döttrar träffar han regelbundet, men inte sonen eftersom sonens mamma och Jonas har svårt att prata med varandra. Jonas två döttrar kommer att tycka mycket om Lotta och hennes son Wille. En del av de helger som de är hos Jonas brukar de alla göra roliga saker tillsammans. Jonas och Lotta fortsätter att träffas och är väldigt kära, men de flyttar inte ihop utan bor i egna lägenheter.
En dag upptäcker Lotta att Jonas har kvar sin kontaktannons på match.com. Hon konfronterar honom och han säger att han glömt att ta bort annonsen och lovar att ta bort den omedelbart. Något senare undersöker Lotta Jonas ena mobil (han har två stycken, men hävdar att den ena ligger avstängd i ett skåp hemma.) Lotta hittar mobilen i en av hans fickor och upptäcker flera kvinnonamn och sms där kvinnorna skriver att de vill träffa honom igen.
När Lotta tar upp detta med Jonas bryter han ihop och berättar hur det ligger till. Han måste bli bekräftad av kvinnor som han träffar och för det mesta slutar det med sex. Han kan inte hindra det. Han är ”sexmissbrukare”. Lotta ställer krav att Jonas ska söka hjälp och det går han med på. Det blir nu en oerhört jobbig tid för Jonas och Lotta. Jonas får återfall och Lotta blir utbränd och tvingas sjukskriva sig under en längre tid. Även Lotta börjar gå i terapi tillsammans med medberoende.
Lotta och Jonas är fortfarande tillsammans, men om Jonas får ett nytt återfall måste Lotta lämna honom.
Vad jag tyckte: Denna bok är så känslosamt och fint skrivet. Kan inte komma ihåg när jag sist läste en bok som berörde mig så mycket som denna. Stundtals strömmade tårarna. Jag kunde inte lägga den ifrån mig, samtidigt ville jag inte att den skulle ta slut. Jag levde mig in i varje litet ord, undrande hur en människa som upplevt allt detta kunde vara så förstående och kunna berätta så känslosamt om det. Hur orkade hon med allt? Själv hade jag aldrig haft det tålamodet som Lotta hade. Jag hade nog brutit förhållande ganska snart efter jag fått veta hur allt låg till. Hoppas att Åsa kommer att skriva flera böcker, för när Casanovas kvinna tog slut, ja då blev allt så förfärligt tomt.

Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5
2010-05-03 21:15
Denna bok är väldigt fint och känslosamt skriven, en stark, rak och ärlig historia, fylld av en värme och kärlek det inte går att ta miste på. Temat är sexmissbruk och medberoende.
Betyg 4
2011-07-15 18:19
Det första halvan av boken var direkt tråkig och borde skurits ner rejält. Någon större behållning gav det inte att läsa däremot så blev det intressantare att läsa om hur Jonas och Lotta blev hjälpta. Han ifrån sitt beroende och hon från sitt medberoende. Möjligtvis kan boken vara intressant för de som är i samma situation men för mig kändes det som ett stort tjat och inte rekommenderbar läsning.
Betyg 2
2014-11-06 06:55
Det tog lite tid innan boken kom igång och kom fram till kärnan av problemet, casanovas Kvinna är ärligt skrivet , författaren försöker inte påverka läsarna utan ger oss en rättvis bild hyr relationen mellan Jonas och Lotta är, hur de träffades osv .
Jag tycker det ät lärorikt att läsa om missbruk och hur folks kamp ur det , sex missbruk är ett ämne som det inte pratas mycket om , och jag tror att de flesta människor inklusive mig kan mycket lite om det.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Casanovas kvinna
Liknande böcker:
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan