bokrecensioner boktips

Inte utan min syster

Författare: Åsa Hellberg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789137159669


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fjällbacka 1903. Systrarna Anna och Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka, i Kville socken. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksköterskor. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark för dörren till frihet står på glänt. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. Gifter man sig förlorar man sitt arbete. Bara några år senare krossas tillvaron. Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Tragedierna följs av år av svårigheter. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg. Var hittar man glädje när hoppet tycks ha gått förlorat?

Utdrag ur boken:
Om Cornelia ändå kunde flytta till Göteborg, tänkte Anna. Staden var rörig. Hästar och vagnar trängdes med folk som pratade högt med en konstig dialekt och bar helt andra kläder än man gjorde här på Kamstorp. I stan visste alla hur man hälsade, åt och betedde sig. Och kvinnorna var annorlunda än hemma vid. De blev aldrig nöjda. Hos slaktaren var grisen inte fet nog, på marknaden var äggen för små och nåde den odlare som inte levererade fläckfria potatisar. Då gormade de så pass högt att alla stirrade på dem. Och det verkade de inte bry sig om det allra minsta. Om potatisen var dålig skulle handlaren och alla andra minsann få beta det. Anna behövde sin storasyster där. Allt sådant var hon bra på att hantera, medan Anna själv ryggade undan när folk var irriterade och arga
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Inte utan min syster :
2023-05-27 21:20
Inte utan min syster är första delen i en trilogi av Åsa Hellberg. Författarinnan kommer ursprungligen från Fjällbacka och där utspelar sig en hel del av romanen. Till skillnad från tidigare skönlitterära böcker av Hellberg har hon använt sin egen familjs historia som grund för handlingen, även om den även innehåller en del fiktion.

Åsa Hellberg har tidigare bland annat givit ut romaner i Sonja-serien och Flanaganstrilogin. Hon går från klarhet till klarhet. I den nya trilogin spänner Hellberg bågen ordentligt. Här levandegör hon några kvinnoöden inom den egna släkten. Hon lyckas verkligen ge den rätta känslan av att vi befinner oss i början av det förra århundradet. Fascinerad av historien läser jag ivrigt kapitel efter kapitel. Det är en gripande berättelse skildrad på ett kärleksfullt sätt.

I de kommande delarna kommer några andra kvinnor att hamna i fokus. Det ska bli riktigt intressant att följa denna släktkrönika.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Inte utan min syster
Liknande böcker:
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates