bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Finns det hjärterum
Flicka försvunnen
Hjärta av jazz
I havet finns så många..
Luften är fri
Sanning med modifikation
Som eld
Under mattan
Önska kostar ingenting
Liknande böcker:
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerUdda

 
Författare: Sara Lövestam
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, psykologi, kärlek, vetenskap
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789164203038
 
Spänning:  2
Romantik:  8
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
Det är lockarna som är problemet. Hon måste
använda fyra hårspännen och en hårt tvinnad
gummisnodd för att få håret att ligga still. De
sista slingorna styker hon bakåt var för sig tills
hon är nöjd. Drar ett andetag till hälften,
betraktar sig själv och söker efter styrkan. Det är
den hon skymtar, när håret ligger slätt mot hennes
huvud och hon möter sin egen blick i spegeln.
Ingen kommer åt henne


Medelbetyg: 3,2 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Udda :


kristina_s 2009-09-30 11:50
Recension av Sara Lövestams debutbok UDDA

Sara är född 1980 och arbetar som lärare i svenska för invandrare, hon är även frilansskribent. Efter att magasinet QX uppmärksammat hennes blogg värvade de henne som krönikör 2007.
Sara vann BOK-SM 2009 med boken UDDA; en tävling som arrangeras av skrivarsajten kap1.se och Piratförlaget. UDDA är Saras debutroman.

UDDA är en relationsroman och precis som titeln säger handlar den om udda människor.

Martin Sander har sedan 13-års ålder tänt på kvinnor som inte är ”fullständiga”. Kvinnor som har kroppsdelar som är stympade, t.ex. att det fattas ett ben eller en arm.
På internet får han kontakt med rullstolsburna Paula. Hennes ena ben är halvt och det andra finns inte alls. Ansiktet är skevt.

Paula arbetar på universitet där hon forskar om partikelverb. Arbetet är hennes liv och hon är egentligen inte ute efter någon uppvaktning. Men hon ger med sig och hon och Martin träffas. Tycke uppstår. Dock lite mer från Martins sida.

Martin är bästa kompis med Lelle – en tjej som älskar kvinnor. Hon tycker om att ha en kvinna att njuta av när lusten faller på.
Martin presenterar Paula för Lelle och i början blir det lite komplicerat eftersom Lelle är väldigt frispråkig av sig och det är inte Paula van med.
Vänskapen växer och utvecklas till något positivt i alla fall för två av dem.

Jag är så glad och tacksam för att jag fick läsa Saras bok och recensera den samma dag som den kommer ut. Sara har verkligen lyckats med sin debutbok på ett lysande sätt.

Boken är så välskriven och språket är perfekt. Om jag inte visste att detta var hennes debut, så hade jag trott att hon var en etablerad författare, som jag i så fall tyvärr hade missat att läsa. Hennes beskrivning om de här ”udda” människorna är skrivet på ett väldigt kärleksfullt sätt.

Martins kärlek till stympade kvinnor och Lelles lesbiska kärlek känns inte alls konstigt, bara så helt rätt. Till och med Saras beskrivande sexscener mellan två kvinnor blir vackert och inte konstigt (tänker på att en del heterosexuella kan ha svårt att ta till sig en lesbisk kärleksakt)

Jag hade även turen att träffa och prata med Sara på bokmässan. En jättetrevlig och glad tjej, som verkligen förtjänade att vinna BOK-SM. Jag hoppas på många intressanta böcker skrivna av Sara i framtiden.

Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5

odessa 2009-11-21 16:47
Sara Lövestams debutroman "Udda" har ett språk som lovar gott för hennes förhoppningsvis framtida romaner. Hennes debutroman däremot berättar en historia som inte ens ett bra språk kan rädda.
Den är ett spekualtivt hopkok av något som i bästa fall kan kallas originalitet men som faller på att detta udda ger läsaren an känsla av ett utstuderat udda utan trovärdighet. Ett udda som ligger i tiden och är så omoget trendigt och komersiellt gångbart att det faller på sitt eget grepp.
Romanen ger ingen känsla av äkthet och närvaro. Den faller platt och i vissa scener som är förlagda till undervisning och skola liknar också texten en mindre lyckad skoluppsats.
Det är en omogen debut.
Vad som går att hoppas på i nästa roman om det blir någon är språket och att Sara Lövestam mognar som författare och också har modet att stiga ur en roll och en trend för att öppna sina sinnen och sitt berättande mot trovärdighet.
Betyg 1

sofieflikkan 2011-02-09 12:22
Sara lyfter snyggt fram hur "udda" egentligen är helt normalt. I romanen är Svennebanan-karaktären kanske den mest udda under ytan. Alla är vi udda och alla är vi normala... vilket Lövestam visar på ett snyggt sätt med vackra formuleringar och ett språk som gör mig både lycklig och ledsen på en och samma gång. Lövestam är trovärdig och jag anar att det finns mycket av henne i en av huvudkaraktärerna.
Betyg 5

bonadea 2014-07-23 10:28
Udda är en bra bok, trovärdig och äkta. Mycket bra debut roman som tyder på mod att skriva om ett ämne som kan anses provocerande.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Udda


  Köp boken som film på cdon: