bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Finns det hjärterum
Flicka försvunnen
Hjärta av jazz
Luften är fri
Sanning med modifikation
Som eld
Udda
Under mattan
Önska kostar ingenting
Liknande böcker:
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den svarta ängeln
 M. Sandemo
Mitt barn lever
 H. Fogelström
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den svarta systern
 D. Edqvist

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerI havet finns så många stora fiskar

 
Författare: Sara Lövestam
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, pedofili
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203519
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Bakom en gardin i Lugnvik står en iakttagare. Det är tryggt bakom fönstret, fyrtiosex millimeter treglasgräns som stänger ute verkligheten. Om man har tråkigt kan man studera barnen som går på förskolan som så lämpligt ligger mitt emot. Man kan följa dem med blicken, vattna sina pelargoner och glömma allt. Tills man inte kan det längre.
På dagisets uteplats står Malte. Han har helt själv hittat en kotte som är alldeles grön, och när han ser på den tänker han inte på det andra. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. Och mannen med det blonda håret, som antingen är hans vän eller något helt, helt annat.

I havet finns så många stora fiskar är en historia om vad som kan hända ett barn när skyddsnätet har stora hål. Hur det som är hemma är hemligt, och hur det blir plats för fula fiskar att ta sig in. Men det är också en berättelse om att minnas eller inte minnas, se eller inte se, finnas eller inte finnas. Och om det som är fint i det som är fult.

Sara Lövestam är född 1980, hon arbetar som lärare i svenska för invandrare och frilansskribent. Våren 2009 vann hon tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda.
I havet finns så många stora fiskar är hennes andra roman.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av I havet finns så många stora fiskar :


kristina_s 2011-03-16 09:55
Recension av Sara Lövestams bok I havet finns så många stora fiskar

Boken är utgiven på Piratförlaget (2011) och innehåller 333 sidor.

Sara Lövestam är född 1980, arbetar som lärare i svenska för invandrare och även som frilansskribent. Våren 2009 vann hon tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda. I havet finns så många stora fiskar är hennes andra roman.

Handling: I denna bok får man möta ett antal trasiga själar. Pojken Malte som är fem år går på förskolan och har det jobbigt hemma. Hans mamma sover för det mesta och när hon inte sover så dricker hon vin. Mamman och styvpappan bråkar nästan jämt, om allt från vem som ska lämna och hämta Malte på förskolan till pengar som behövs för att klara hyran. På förskolan finns även den nye pojken Kalle som gärna leker med dockor och klär sig i flickkläder. Trots att Malte och Kalle är väldigt olika blir de goda vänner.

I ett fönster bakom en gardin står en iakttagare och tittar ner på barnen som leker på förskolans gård. Iakttagaren upptäcker en blond man som rör sig omkring förskolan och iakttagaren får dåliga vibbar av mannen och tittar extra efter honom. Roger, som den blonde mannen heter, tar kontakt med Malte och hans mamma och bygger sakta men säkert upp ett förtroende. Han börjar hämta Malte på förskolan, för att som han säger hjälpa Maltes mamma som har det jobbigt. Han är bara glad att kunna hjälpa till, eftersom han tycker om barn. Maltes mamma tycker att det är skönt att få vara ensam utan Malte och hon är bara tacksam för Rogers hjälp. I början får Malte godis och han och Roger tittar mycket på film. Men med tiden börjar Malte tycka att det är obehagligt att vara hos Roger. Han tar på honom på ett sätt som Malte inte tycker om och Roger säger att Malte inte får berätta för några vuxna vad de gör, för det är deras hemlighet. Roger tycker om barn, men inte på det sätt man bör göra. Kommer det han utsätter Malte för att upptäckas innan det går för långt?

Som vanligt skriver Sara Lövestam väldigt vackert och poetiskt. Berättelsen är viktig och den är väldigt sentimental. Den är obehaglig att läsa eftersom det handlar om ett litet barn som far illa både hemma och sedan hamnar i klorna på Roger som får de vuxnas fulla förtroende. Men som inte alls är lämplig för att ta hand om ett barn. Däremot får jag tyvärr inget grepp om karaktärerna som känns väldigt anonyma. Varför dricker Maltes mamma? Hur är hennes bakgrund? Hur är personalen på förskolan till sättet och hur ser de ut? Jag kan inte se varken karaktärerna eller miljöerna framför mig som jag vill och det tycker jag är synd i denna annars så strålande berättelse.

Betyg 3/5 2011-03-14 (25) www.kristinasimarlektor.se
Betyg 3

frökentulpan 2015-07-22 13:14
Det finns ett sånt bra driv i berättelsen, man vill bara läsa och läsa. Och kombinerat med en engagerande historia så blir det oerhört bra. Oroligt otäckt, krypande och man tänker på hur nära det är hela tiden. Om det inte varit för Nozat och Liv... Det är ruskigt att tänka på.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till I havet finns så många stora fiskar


  Köp boken som film på cdon: