bokrecensioner boktips

En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates

Författare: Daniel H. Pink
Genre: Psykologi
Ämnesord: filosofi, politik, hälsa, musik, psykologi, religion, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-974709


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates är en guide för dig som vill överleva, leva, trivas och finna mening i en snabbt skiftande värld som nyligen skakats om av kvartalskapitalism, utlokaliserandet av arbetsplatser till utlandet och datoriseringen av våra liv. Med belysande exempel från forskning och nyhetsrapportering från hela världen visar Daniel Pink oss hur vi bäst ska ta vara på denna förändring och hur vi ska lyckas - både yrkesmässigt och personligt - i denna helt nya värld.

Utdrag ur boken:
Hur stor procentuell betydelse har IQ för karriärframgånger enligt den senaste forskningen?

a. mellan 50 och 60 procent
b. mellan 35 och 45 procent
c. mellan 23 och 29 procent
d. mellan 15 och 20 procent

Svar: mellan 4 och 10 procent. (Att begränsa sig till endast de svar som ges är symptom på överdrivet V-inriktat tänkande.)

sid.78

Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates :
2009-09-18 07:53
För mig var det en helt revolutionerande bok. Den öppnar ögonen för vad som händer just nu. Styrkan i denna bok är det grundliga förarbetet och alla förtroendeingivande källor som redovisar.

Som läsare för vi följa med och lära oss uppenbara sanningar som vi alla redan känner till men kanske inte vågat satsa på. Vi får konkreta exempel och spännande berättelser som visar huruvida jag som läsare tänker mest med Höger eller Vänster hjärnhalva.

Men sanningen är nte Svart eller Vit för Pink utan även för honom är det viktiga i balansen mellan det analytiska, repeterande och det kreativt nyskapande och empatiska.

Väl värd att läsa!
Betyg 5
2009-10-19 13:51
Daniel Pink, En helt ny värld.

Den här boken är verkligen läsvärd. Grundtesen är att det under de senaste hundra åren eller så, har verksamhet har dominerats av vänster-hjärna tänker: logisk, analytisk, rationell och så vidare. Men nu, på grund av tre faktorer: Överflöd, Asiens uppgång som affärsverksamhet makt och därmed outsourcing av jobb och Automatiseringen av många rutinuppgifter, menar Daniel Pink att de människor som trivs i de kommande åren kommer att vara de som har lärt sig att använda sin högra hjärna också, och kan ta ett holistiskt, konceptuellt förhållningssätt till sitt arbete. Han identifierar sex egenskaper som behöver utvecklas: design, berättelse, symfoni, empati, lek, och mening, och ger praktiska riktlinjer för att vårda alla dessa egenskaper hos dig själv.

Från mina egna iakttagelser av näringslivet och marknadsföring, tror jag Pink är helt rätt. Jag tror att Internet också har varit en stor katalysator för att åstadkomma dessa förändringar, och skulle gärna se en ny utgåva som utforskar några av de saker som händer online. Jag rekommenderar detta som nästan en nödvändig läsa om du är i näringslivet.
Betyg 5
Liknande böcker:
En första bok om kvant..
 G. Grankvist
Att dö
 C. Hitchens
Var inte blyg!
 P. Shaw
Mozarteffekten
 D. Campbell
Mozarteffekten
 D. Campbell
Ta vara på motgångarna
 A. Malmberg