bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Zander och tiden: samt..
Liknande böcker:
En man utan land
 K. Vonnegut
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
När två världar kollid..
 B. Lindholm
Vägen ut
 H. Martinson
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAlla kungens hästar

 
Författare: Emelie Cajsdotter
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, psykologi, religion, natur, kärlek
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185581221
 
Spänning:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Alla kungens hästar tar sin början i mötet med en folkilsken ponny. Hon lärde författaren Emelie Cajsdotter två saker; Att det finns ett annat sätt att kommunicera. Men för att det skall vara möjligt måste man radera ut alla skillnader i värde. Det kan inte finnas någon hierarki.
Den gången var hon elva år gammal och sedan dess har hon rest världen över, hela tiden med samma frågeställning. Är det nödvändigt att utöva dominans i hanteringen av djur? Och vore det möjligt för en människa att omsätta en ickehierarkisk princip i praktisk handling?
Emelie reste till Jordanien efter en serie drömmar om natten. Dessa drömmar ledde fram till ett stuteri utanför Amman, där man föder upp arabiska fullblodshästar. Hästarna har tidigare tillhört Kung Hussein av Jordanien, och det sägs att de bär på speciella budskap. En legend, som visat sig vara högst relevant.
Med hjälp av stuteriets hästskötare, insåg hon till slut att det är möjligt. Det finns ett annat system, som inte bygger på underordning. Men för att det skall vara möjligt måste man först och främst lära känna sig själv. Det här är en berättelse om hopp, om självrannsakan och om en annan sida av Mellanöstern som sällan kommer fram i nyhetsrapporteringen.

Utdrag ur boken:
"Flockens främsta försvarare var en valack vid namn Theo. Han var fullkomligt livsfarlig. Från början var det meningen att han skulle tävla i banhoppning, men det tog en ände med förskräckelse. Det var inte själva hoppningen som var problemet, utan de tillfällen han valde. Han hade hoppat över både ridhussargar och bilar och ställt till oreda. Det handlar om att flyga utan destination, menade han.
Första gången vi möttes, kikade jag nyfiket in mellan spjälorna i boxgallret. Om du inte blir sådan som andra har förväntat sig, sade han, så beror det inte på att det är fel på dig. Det är bara de andra, som varit oförmögna att se dig.
Theo motsade sig alla former av dominans. Uteslutning ger den starke makt, förklarade han. Och med stark menade han inte en bra ledare, utan någon som tillskansat sig makt genom förtryck. En sådan individ kan bara få makt i förhållande till någon som är svag."


Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Alla kungens hästar :


Frimma 2009-08-21 17:22
Kortfattat: Fantastisk bok!

Den handlar om författarinnan när hon reser till Jordanien efter att ha drömt om landet. Där börjar hon jobba för Royal stables of Jordan med att behandla och tala med hästarna, efter en rad tillfälligheter och möten.
Den här boken tar oss med på en inre resa som handlar om livet och själen. Bitvis är den väldigt svårsmält (särsklit om man är skeptiker) men i det hela taget är den väldigt vacker. Den visar oss hur fascinerande och fantastisk vår värld är, och vilka möjligheter det finns.

Det är en bok som bibeln (fast myyyycket bättre innehåll); Den ger en ett och annat att tänka på och hjälper en till självinsikt. Den öppnar en hel värld för ens ögon. Man blir ödmjuk, tacksam och kärleksfull när man förstår. Den är bitvis sorglig och ger en många aha-upplevelser när man äntligen inser vad som står.

Jag skulle ge den 10 i betyg om det gick.
Betyg 5

Zarisa 2009-09-27 16:21
Haha. TYckte denna bok var fullständigt PATETISK. Så meningslös och jag tror inte en sekund på det här.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Alla kungens hästar


  Köp boken som film på cdon: