bokrecensioner boktips

Min man David

Författare: Gerda Antti
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, kärlek
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789100121587

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Min man David :
2009-07-31 15:13
Gerda Anti skriver så underbart vardagsfilosofiskt, det är helt befriad från politisk korrekthet. Jag tycker verkligen om hennes funderingar.

Gerda citerar Heidenstam, ”Vis o människa, det blir du först när du hinner till de aftons svala höjders topp där livet överskådas”. Jag är säker på att Gerda har nått dit.

Romanen handlar om änkan Marit som gifter sig med David, på äldre dagar. Den första förälskelsen har övergått i ”husmanskost” som Gerda uttrycker det. ”Husmanskosten” är nog så bra, den är trygg och varm och de har det rätt bra med varandra.

När David råkar ut för en olycka och blir sittandes i rullstol börjar kampen. Eftersom Marit är sjuksyster har hon bra kunskap i ämnet att komma tillbaka. Hon sköter om sin man men hon ömkar honom inte, det sköter han så bra själv. Hon slutar sitt arbete för att kunna vara hemma och ta hand om David och det gillas av David, men även av Davids son och son hustru som har tagit över driften av jordbruket .

Nu är det så att Marit har fler planer på lut, hon vill starta något eget på gården. När hon nu anar att det kan vara svårt att få igenom sina idéer så bestämmer hon sig för att använda sig av Davids affärsstrategi. Hon börjar med att presentera den idé som hon är minst sugen på, den att starta en hundkennel. Där stöter hon på motstånd direkt och när den uppståndelsen har lagt sig så tar hon upp idé nummer två, en skönhetssalong i en bod på gården. Nu är det mest sonen och sonhustrun som bråkar för David tycker väl inte att han kan säga nej två gånger, men helt nöjd med idén är han inte.

Samtidigt som berättelsen går vidare med David och Marit, så florerar Marits tankar och återblickar. Hon tänker på sitt första äktenskap och hur det blev som det blev. Hon har egentligen funderingar över det mesta. Det kan vara om hur man blir den man blir, hur det är att ha över eller underskott av liv eller feminismen som slätar ut.

Jag tycker mycket om den här berättelsen om David och Marit och hur de försöker få livet att gå ihop på bästa sätt. Det är ett liv man kan känna igen med vardagliga funderingar över köksbordet. Köket är en central och trygg plats för mycket och de har sina vanor som t.ex. kvällspromenaden med hundarna och drinken efteråt. Även deras svårigheter och då allrahelst det som hände David och hur han hade svårt att acceptera att han inte var den starka ”karln” längre. Han säger till Marit att ”det är lätt att vara klok för den som står bredvid”. Så sant, så sant.

Det är så befriande att läsa Gerda Anti för hon törs gå mot strömmen och säga vad hon tycker även om det inte är politiskt korrekt och hon gör det på ett behagligt sätt utan att göra någon till offer. Man kan se saker från två sidor. Lite moral skadar inte att vi får till livs då och då.

Det är så trivsamt att vistas i Gerdas bok, vardagen flyter på i sakta mak. Livet är inte alltid lätt, men det är det här livet vi har och det bästa är att gå vidare och inte fastna i grubbel.
Betyg 5
Liknande böcker:
Öppna din famn
 G. Årestad
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Misstagens bok
 S. Bjerg
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg