bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Mr Tourette on tour
Liknande böcker:
Dollans dagis
 B. Lindgren
Resa i månljus
 A. Szerb
Nigeriabrevet
 C. Gustavson
Med egna ord: Sex av d..
 M. Obama
Dömd för död
 A. Jansson
Sent på dagen
 T. Hadley
Code Walkers
 S. Laguna
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Bara du
 N. Schulman
Helvetets portar
 J. Martin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMr Tourette och jag

 
Författare: Pelle Sandstrak
Genre:
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9170027021
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Pelle växer upp i en liten by i Norge. I framtiden vill han bli valfångare eller sportkommentator, äga en Chrysler och kyssa sin egen flickvän. Men saker blir inte som de borde bli. Hans tankar och beteende liknar ingen annans. Magiska tankar och okontrollerade ticks tar över koncentrationen. Ungdomsåren förvandlas till ett konstant tvättande och ett impulsivt beteende med oväntade ljud och avancerade ritualer. Familjen söker hjälp överallt, men ingen vet att sätta namn på beteendet. Pelle överlever ungdomsåren genom att vara bra på att ragga tjejer och spela hockey. Men innerst inne känner han sig som en jubelidiot, och självförtroendet, skolan och betygen försvinner bakom molnen tillsammans med fiskmåsar och flygplan.

I vuxen ålder drar Pelles annorlunda beteende honom ännu längre ner. Det tar timmar att tvätta sig, passera dörrtrösklar, ta på och av sig kläderna. Han slutar att tvätta sig och gå på toaletten, och tar istället kilometerlånga promenader för att gå bort sjukdomen. Han flyttar in i en gammal övergiven bil på ett fabriksområde, lever på revbensspjäll och juice. Misären fortsätter, månad efter månad.

Tack vare en hög inre energi och sin verbala förmåga klarar Pelle sig ur otaliga situationer. Han förlorar jobb efter jobb, men hittar strax ett nytt, tills sjukdomen åter gör honom för handikappad för att arbeta.

En dag hör han ett radioprogram där en professor nämner något som kallas Tourettes syndrom. Pelle blir styv av skräck, mjuk av glädje. Det är som om han hör ett eko från sitt eget liv finns det fler som han?

Han skriver ett brev till professorn och berättar om sitt liv. Någon vecka senare möter han samme professor av en slump på Hotell Bristol i Oslo. ''Du ska inte vara här, du ska ha hjälp'', säger professorn. ''Och du ska börja ditt nya liv med att ta en lång dusch.'' Pelle har då inte duschat eller haft ett längre samtal med någon på över ett år. ''Du är 97 procent handikappad, du har 3 procent hopp'', fortsätter professorn. Tio år senare är Pelle frisk - så frisk som han vill bli.

Utdrag ur boken:
För mig är det rent tvång , för andra ren vidskeplighet.
1. Inför varje match måste jag komma in på isen före de andra. Jag lägger mig på magen och slickar blueline med tungan, från vänster sarg till höger sarg- blått=norrut=kyla=inga bakterier=rent=godhet=ryck i magen.
2. Under varje match får jag inte vidröra de röda prickarna eller redline med skridskorna - rött=söderut=värme=svett=baciller=smitta=död=ondska= ryck i magen.


Medelbetyg: 3,33 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mr Tourette och jag :


MariaMaggan 2009-07-06 19:33
En både roande och oroande beskrivning av tourettes syndrom, när sjukdomen har gått väldigt långt.
Betyg 3

koala_75 2009-10-27 17:27
Grymt gripande historia. På ett ändå underhållande sätt beskriver han sina tics, och sina ritualer som övertar hela hans liv. Jag både skrattade stundvis och grät.

I början var den dock lite trist och för upprepande. Men detta är en bok som griper mig och inte lämnar mig på länge

Betyg 4

tetris 2009-11-14 14:55
Intressant att få lära sig mer om tourettes. Tragiskt att det skulle behöva gå så här långt. Som bok betraktat ganska torr, mycket upprepningar vilket i och försig ligger i sjukdomens mönster, Läsvärd absolut.
Betyg 3

Zenmuron 2012-08-14 16:54
Lättläst och intressant. Stundtals riktigt rolig också, som kapitlet om tandläkaren.
Betyg 3

bonadea 2014-10-19 07:22
En lite små rolig bok men bakom finns stor allvar. Redan som liten utmärker Pelle sig med konstiga beteende, men omgivning misstänker inget mer än att Pelle är en besvärlig pojke , hans beteende förstärks med åldern och till sist tappar Pelle fullständigt kontroll över alla tvång, röster i huvudet , och sin impulsivitet. Det är intressant att läsa om Tourette syndrom och hur dåligt insatta läkarna i Sverige var då Pelle växte. Pelle Sandstrak skriver med mycket humör att man inte kan låta bli att le. Stark 3 i betyg.
Betyg 3

bokfrun 2016-01-16 00:08
Tänk er att inte kunna kliva över en tröskel utan att göra en massa ritualer innan som ibland kan ta flera timmar.
Att inte kunna klä av sig och ta en dusch. Att tillslut inte kunna ta sig till toaletten för att det krävs alldeles för många ritualer för det, så man väljer att utföra sina behov i påsar som ligger kvar inne i rummet. Tänk er att inte kunna läsa vissa bokstäver som tex x y z. Om de dyker upp i en text så måste man börja om.
Allt detta upplever killen i boken och så mycket mycket mer.

För mig var Tourette bara en sjukdom där man kan häva ut sig konstiga saker vid opassande tillfällen. Jag hade inte en aning om allt detta med tics och alla tvångstankar.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mr Tourette och jag


  Köp boken som film på cdon: