bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ställd
Liknande böcker:
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Fotbollen i London
 O. Lundh
Sanna historier om spi..
 P. Dowswell
Sanna historier om för..
 P. Dowswell
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Om arternas uppkomst g..
 C. Darwin
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen amerikanska mardrömmen

 
Författare: Susan Faludi
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789173432252
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vad finns det för samband mellan terrorattacken mot Word Trade Center 2001 och John Wayne och Doris Day? I artikel efter artikel som publicerades efter attacken hyllades män som hjältemodiga brandmän och soldater medan kvinnor presenterades som hjälplösa, sörjande mödrar och gravida änkor. Varför blev en attacken en förevändning för att återupprätta förlegade hemmafruideal?
I Den amerikanska mardrömmen söker Susan Faludi förklaringar bakåt i historien, tillbaka i pionjärtiden på 1700-talet då urtypen för den amerikanske hjälten en stark vit man som försvarar värnlösa mödrar och döttrar från barbariska angripare skapades. Faludi visar hur politikerna, media och populärkulturen i en tid av nationellt hot väckte liv i en falsk myt och på så sätt undvek en seriös debatt om 11 septembers orsaker och långtgående konsekvenser.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den amerikanska mardrömmen :


helix 2009-06-09 08:49
Faludi ger exempel på exempel som belyser hur det "offentliga" USA sopar de svåra frågorna om terroristattackerna 11 september under mattan och i stället förenklar världsbilden och framhäver mannen som alltings räddare och hjälte och kvinnan till den som skall räddas. Det är naturligtvis inte med sanningen överrensstämmande. Man kan tom hävda att det blivit kontraproduktivt, såväl inrikes- som utrikespolitiskt.
Intressant nog visar författaren ett historiskt samband. Hon redogör för hur den historiska beskrivningen av kampen mot indianerna (främst) under nybyggartiden även den glorifierade mannens mod och förminskade kvinnan till offer.

Jag tycker detta varit en ögonöppnare. Det är intressant att ta del av någon skarpsynt persons (kritiska) analys av den information som samhället pumpar oss full med. Tur att någon kan sålla - och vill dela med sig av sina slutsatser.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den amerikanska mardrömmen


  Köp boken som film på cdon: