bokrecensioner boktips

Lång väg hem: en barnsoldats berättelse

Originaltitel: Long Way Gone
Författare: Ishmael Beah
Genre: Biografi
ISBN: 9789151852003


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ishmael Beah tvångsrekryteras som tolvåring till Sierra Leones regeringsarmé. Där blir han kvar i tre år som fruktad barnsoldat tills han mot betalning "löses ut" av en UNICEF-representant. Tillsammans med några andra unga pojkar skickas han därefter till ett rehabiliteringscenter för att "avprogrammeras".

Lång väg hem är en stark och omskakande skildring av ett barn som dras in i ett krig och tvingas välja sida, som soldat. Ishmael Beahs skildring lämnar ingen oberörd.

Ishmael Beah är idag bosatt i New York där han arbetar som rådgivare åt barnsektionen inom Human Rights Watch. I november 2007 blev han utsedd till officiell UNICEF-ambassadör.
Medelbetyg: 5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lång väg hem: en barnsoldats berättelse :
2009-05-15 09:18
En riktigt stark bok som grep mig. Här hymlas det inte med beskrivningar av hur livet som barn kan vara mitt i ett inbördeskrig.

Denna berättelse följer mig flera dagar efter att jag läst ut den.
Betyg 5
2010-03-20 11:13
Detta är en extremt bra bok, jag kan verkligen rekomendera den, den är stark och författaren skriver på ett väldigt personligt och gripande sätt utan att för den saks skull bli snyftig eller enformig.

Intervju med författaren: http://www.youtube.com/watch?v=ozsOLdgp_y0
Betyg 5
2011-04-06 19:30
Att läsa den här boken utan att gråta går inte. Att få följa Ishmael och berättelsen och hans liv är otroligt gripande och man får en inblick i hur det kan se ut i andra delar av världen, som Sierra Leone.
Betyg 5
2017-08-23 20:39
Mycket intressant och gripande skildring från ett verkligt krig - från en verklig barnsoldat. Att få följa en helt vanlig människa in i kriget och se honom förvandlas till kallblodig soldat är intressant ur ett psykologiskt perspektiv och ger en underligt nog förståelse för hur det kan bli så. Det är också intressant att läsa om hur kriget påverkar civilbefolkningen. En bok alla borde läsa!
Betyg 5
Liknande böcker:
Ett kilo socker
 H. Trus
En polare bland pampar..
 L. Johansson
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Etikprofessorn
 T. Tännsjö
Vänsterdocenten
 T. Tännsjö
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Samma Författare: