bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
A Change in Altitude
Allt han någonsin dröm..
Ljus över snö
När de sågs sista gången
Nära Eden
Pilotens hustru
Sjöglas
Strandsommar
The pilot's wife
Vikten av vatten
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz
Anna - Lisas val
 E. Åhman Owetz
Brevvänner
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDär vågorna bryts

 
Författare: Anita Shreve
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 1999
 
Spänning:  6
Romantik:  7
Humor:  1
Lärorik:  5
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Året är 1899 och seklets sista sommar har just omfamnat semesterorten Fortune's Rocks på New Hampshires kust.
Precis som tidigare år ska femtonåriga Olympia tillbringa några månader tillsammans med sina föräldrar i det älskade huset vid stranden.
Efter några veckor kommer en god vän till fadern på besök. Han är läkare och författare och Olympia fängslas av hans personlighet. Trots att de vet att det är omöjligt, växer sig en åtrå dem emellan allt starkare, och till sist slungas de in i en kärleksaffär som överskrider alla gränser för det tillåtna...

Utdrag ur boken:
"Olympia, det är en sak jag skulle vilja säja till er, men bara om ni ger er tillåtelse."
Hon ser på honom. "Men du behöver inte be om tillåtelse, och jag behöver inte ge den", säger hon stilla.
"Vi befinner oss i en onaturlig situation, även om den känns lika naturlig som att andas." Detta säger han med lugn övertygelse.


Medelbetyg: 3,67 (9 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Där vågorna bryts :


karin. 2004-04-24 14:18
Kärlek mellan en 15-årig tjej och en över 40-årig gift man som är vän till hennes far. Boken utspelar sig under början av 1900-talet. Rätt länge sedan jag läste den här boken. Den var rätt spännande i början. Lite konstig ibland. Kärleken är svår att förstå eftersom det är så stor åldersskillnad.
Betyg 3

zahra 2005-10-23 15:57
hej!
det här e en väldigt väl skriven roman. den är väldigt romantisk och spännande ... men jag håller med karin om att kärleken mellan den unga kvinnan och den mycket äldre mannen är lite svår att förstå ...
men vad författarinnan egentligen vill förmedla är att kärleken inte har med åldersskillnad att göra utan ... det e ju något själsligt kan man säga ... och en själ har ingen ålder :)
jag tyckte väldigt mycket om den, och jag kan tipsa den till alla som e intresserade av kvinnohistoria ... ni som gärna vill veta mer om hur det var att leva som kvinna för ungefär hundra år tillbaka ...
Betyg 3

kartul 2006-05-14 22:05
Först tycker jag bara att det här är en banal historia om kärlek mellan en ung flicka och en mogen man. Men ju mer jag hör (jag har hört den som talbok inläst på ett mycket bra sätt av Marika Lagercrantz) desto mer intresserad blir jag av berättelsen. För det här är mer än bara en vanlig historia om kärlek och förförelse. Här finns också en mycket bra skildring av en flickas uppväxt i det sena 1800-talet, en uppväxt med en far som å ena sidan vill ge sin dotter en bildning som gör henne långt mer bildad än kvinnor brukade vara vid denna tid, å andra sidan straffar henne hårt för det felsteg hon gjort.

Här finns också kontrasten mellan den sorglösa rikemanstillvaron i badorten Fortune´s rock och arbetarnas förhållanden i textilindustristaden Ely Falls. Här finns också frågor kring de franskkanadensiska invandrarnas kamp för att behålla sin kultur och sitt språk.

Måhända är det lite banalt, men jag tycker om det. Och det hela gör sig mycket bra i Marika Lagercrantz inläsning!
Betyg 4

Snövit 2008-06-12 11:35
"Under den tiden det tar henne att gå från omklädningshytten vid strandmuren i Fortune´s Rock, där hon ställt ifrån sig kängorna och diskret dragit av sig strumporna, ned till vattenbrynet där havet oavbrutet slickar den rosaskimrande sanden, lär hon sig något om begär."
Denna inledning är utsökt i min mening och av någon anledning kommer jag aldrig glömma den.
Jag tyckte det var härligt förbjudet med kärleken mellan flickan och den äldre mannen, men på något sätt känns deras relation kall och ångestladdad.
När historien sedan helt plötsligt börjar handla om Olympias kamp för sin son, tappar den på något sätt sin poäng. Boken blir liksom inte riktigt vad den utger sig för att vara.
Men det är en smärtsam kärlekshistoria och den griper tag i en. Men ska du läsa något av Anita Shreve, läs "Pilotens hustru".
Betyg: 3 -
Betyg 3

Navigo 2008-10-09 11:45
Hade lite svårt att komma in i boken men när man väl förstod den så blev man gripen av stämningarna.
Betyg 3

graeli 2009-02-23 21:05
Absolut en av Shreves bästa berättelser, vävs fint ihop med en av hennes andra böcker (minns inte vilken, det var ett tag sedan jag läste den). EN bok där du får leva dig in i en ung kvinnas liv, i en annan tid och andra villkor men ändock så levande och bra berättat, mycket läsvärd, fint språk.
Betyg 5

marta153 2011-07-25 00:18
Det här var en bok som var svår att läsa, jag orkade bara med några sidor i taget. Första delen handlar om passion och begär som går utanför förnuftets gräns, sedan handlar det mer om lidande och, om man läser mellan raderna, om botgöring. Jag tycker att boken hade kunnat vara längre eller kanske snarare djupare. Ja, jag tycker nog att den var lite ytlig. Språket var bra, så helhetsbetyget får bli 3+. Boken går inte längre att köpa i nyskick på svenska, men går under namnet "Fortune´s Rock" på engelska.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Där vågorna bryts


  Köp boken som film på cdon: