bokrecensioner boktips

Dead Until Dark

Författare: Charlaine Harris
Genre: Ungdom/Vampyr/roman
Ämnesord: mord, humor, kärlek, spänning, ungdom, vampyrer
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9780441016990


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dead Until Dark :
2009-01-18 17:00
Jag kom in på denna bokserie - detta är den första boken av många, rent av en slump då jag egentligen satt och sökte upp fakta om Alexander Skarsgårds filmkarriär och jag såg att han blivit internationell, precis som sin pappa med en roll i nya Amerikanska tv serien "True Blood".
Som baseras på just Sookie Stockhouse serien.

Boken handlar om Sookie, ung kvinna som bor i en liten by där alla känner alla och jobbar i en bar, där hennes enda fel egentligen är att hon kan läsa tankar. En dag kommer en vampyr in på baren och alla i byn blir WOW. Även om detta wow blir mindre i och med de mystiska mord som börjar hända..
Sookie blir kär i vampyren, vars namn är Bill, dels för att hon inte kan läsa hans tankar, vilket är skönt för henne och för att börja snoka reda på fakta angående morden i byn.
Vilket sätter både Sookie och Bill i stor fara.

Min känsla av boken var i början att detta kunde bara inte vara någonting bra då det sa ifrån nästan varje vampyr klische jag är van vid, allt från att de är jagade varelser till att de inte kan umgås med människor, att de har namn som Edward eller andra gammeldags namn och att de sov i kistor i källaren. I denna bok kan de umgås med människor, de är inte jagade varelser utan på barerna serveras det syntetiskt blod som vampyrerna kan beställa lika bra som ett glas vin och de kan definitivt sova överallt bara det är mörkt och solen inte når dem och tydligen så kan de heta namn som Bill också.

Men efter de två eller tre första kapitlerna så kom jag över den känslan av att det var fel och var beredd att tycka det hela var okej. Sedan efter några kapitel till reflekterade jag inte ens över att det var annorlunda. Författaren ska ha stor kredit för att kunna få in så mycket humor och nästan skriva en deckare även om hon lägger tyngdpunkten på just vampyrer. Boken ger en massa små överraskningar som man inte förväntar sig.

Charlaine skriver på ett helt otroligt sätt. Rak på sak och inledningen är helt underbar.
Hon tar inte upp massa sidor bara för att beskriva omgivningar utan hon tar med det hon måste ta med för att få berättelsen att gå vidare.

För att avsluta måste jag säga att denna bok är en av de få vampyrböcker jag gillar och när jag kan få min partner att läsa samma bok som jag är det ganska otroligt.
Jag kan inte vänta till jag får tag på fortsättningen.

Läs den.
Betyg 5
2009-11-18 20:44
Älskar den här historien! Helt underbar... En väldigt intensiv berättarton, det händer alltid något.
Jag läste dock den svenska översättningen och den som översatt borde skjutas... minst! Läste att det var två personer som gjort det vilket tom gjorde det ännu värre. Minst ett fel på varje sida, ofta mycket fler. Ord som t ex nervösade, kyssade (ord i fel böjning förekom mycket ofta) direktöversättningar som inte är förståeligt om man inte hört sammanhanget på engelska innan och kan tänka sig vad som menas.
Det har ju dock inget att göra med själva boken som jag inte kunde ge lägre betyg än det högsta. Men den borde omöversättas.
Eller; läs på engelska!
Betyg 5
2010-04-27 21:15
Jag vet inte varför denna boken inte fastnade hos mig. Jag tyckte den saknade känsla, och jag tyckte inte att Bill var speciellt intressant. Men det är en rafflande historia som aldrig gör en uttråkad.
Jag hade gett den 3,5 om det gick, men det får bli en 3:a.
Betyg 3
2011-03-21 18:47
Även om jag kan känna att jag är lite äldre än vad målgruppen är tänkt så tycker jag mycket om den här boken. Det hadlar inte bara om att jag gillar vampyrböcker, karaktärerna är intressande om jag gillar språket.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dead Until Dark
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Ristmärken
 J. Theorin
Järtecken
 C. Carlsson
Andnöd
 A. McCulloch
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Vedergällning
 S. Avindell
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir