bokrecensioner boktips

Arvet efter Gustaf Vasa

Författare: Lars-Olof Larsson
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9151847736


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Beskrivning:
Vasasönernas 50 år långa regeringstid var en turbulent och dramatisk period med fyra äregiriga och hetsiga kungar, varav två detroniserades efter inbördeskrig.

Vasasönernas tid var en krigisk period. Under de 50 år som de regerade var det krig under 40. Även inom riket var det en dramatisk tid. Gustav Vasa hade i sitt testamente dikterat villkoren för arvtagarna. Varför det hela inte utföll riktigt så som han hade avsett är en av många frågeställningar som löper genom hela berättelsen, alltifrån Erik XIV:s trontill-träde till Karl IX:s död 1611. Det handlade om fyra makthungriga ?renässanskungar?, varav två blev avsatta efter inbördeskrig.
Alla sönerna hade ett häftigt humör, de var misstänksamma och grymma. Flera av sönerna visade tecken på psykisk sjukdom. Erik och den yngre brodern Magnus gjorde det och fråntogs både titel och egendom. En som inte uppvisade direkt sjukliga drag var Johan III. Under hans tid var det den religiösa konflikten som stod i centrum, och sonen Sigismund ställde den på sin spets. Efter Johans död utmanade hertig Karl brorsonen Sigismunds auktoritet och lät en riksdag hylla sig som riks-föreståndare. Motsättningarna ledde till inbördeskrig 1597, Sigismunds avsättning två år senare och blodiga uppgörelser med dennes anhängare.

Arvet efter Gustav Vasa är den avslutande delen i en välskriven och imponerande trilogi som inleddes med Kalmarunionens tid (1997) och därefter kom Gustav Vasa ? landsfader eller tyrann? (2002). De tre delarna är fristående men ger en kronologisk och problemorienterad översikt över svensk historia under ett kvarts millennium infogad i en vidare europeisk kontext, från drottning Margaretas nordiska union till Gustav II Adolfs trontillträde.
Boken utkommer nu i kartonnage.

Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Arvet efter Gustaf Vasa :
2009-01-01 15:48
I klass med våra tiders såpoperor! Jag har inte förstått hur det verkligen var under den här tiden och alla intriger mellan Gustaf Vasas söner. En del berodde på Gustaf och hans beslut och annat på sönernas personligheter. Larsson skriver lätt och ger en klar och tydlig bild av allt som hände. Rekommenderas varmt!
Betyg 5
2009-07-04 10:05
En bra översiktsbok över Vasasönerna och Sigismund.
Betyg 3
Liknande böcker:
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Mordet på Gustav III
 D. Harrison