bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Arvet efter Gustaf Vasa
Kalmarunionens tid - F..
På marsch mot evigheten
Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd
Berättelse om ett liv
 P. Handke
Mannen som formade nat..
 G. Broberg
Lovisa Ulrika Konst oc..
 C. Rainer
Bruce Dickinson: En sj..
 B. Dickinson
Som om vi hade glömt
 D. Poohl

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerGustav Vasa -landsfader eller tyrann?

 
Författare: Lars-Olof Larsson
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9151844346
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?
Frågorna är centrala i denna nya biografi om den förste Vasakungen och hans plats i svensk och europeisk historia. Hans regeringsår var fyllda av dramatik och våld, av hot från den avsatte unionskungen Kristian II, från missnöjda stormän, präster och bönder, vilka ville värna allt som ''gammalt och fornt hade varit''. Det stora bondeupproret under Nils Dackes ledning blev missnöjets blodiga kulmen, men också inledningen till en mera ordnad dialog med rikets menigheter - kanske en upptakt till vad som idag kallas den svenska modellen.
Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt färgstarkt härskarporträtt med många bottnar och mörka hål. Fram träder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste, medan bilden av den välmenande landsfader alltmer krackelerar.

Medelbetyg: 4 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Gustav Vasa -landsfader eller tyrann? :


Martin 2004-03-30 23:34
Mycket intressant biografi om Gustav Vasa. Bilden som här förs fram är lite annorlunda och mer nyanserad jämfört med den tidigare förhärskande.
Boken är verkligen faktaspäckad, men den är ändå inte alltför tungläst. Dock tycker jag inte att den rent litterärt når upp till exempelvis Peter Englunds liknande populärvetenskapliga böcker.
Men ändå klart läsvärd för alla historieintresserade.
Betyg 4

tetris 2008-12-31 12:22
Jag trodde att den här skulle vara tungläst. Eftersom jag ändå är historieintresserad bestämde jag mig för att läsa den och det ångrar jag inte. Boken innehåller mycket fakta om Gustaf Vasa och författaren lägger fram det på ett intressant sätt. Det var nästan så att jag sträckläste denna bok och det är inte ofta med en faktabaserad bok.
Betyg 4

Irenaeus 2009-07-04 10:04
Mycket bra biografi om Gustav Vasa. Lars-Olof Larsson skriver bra och intresseväckande. Denna bok har det mesta och är helt klart läsvärd.
Betyg 4

Tintin 2011-11-28 22:31
Gustav Vasa var en skrupelfri politiker utan högre utbildning. Författaren har skapat ett intressant porträtt av kungen, där han för fram en annorlundare bild än tidigare historieskrivare. Det är ett lättläst men ändå faktaspäckat bokverk, som dock inte når upp till samma höga klass som Ivan Svalenius biografi över konungen från 1958.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Gustav Vasa -landsfader eller tyrann?


  Köp boken som film på cdon: