bokrecensioner boktips

Gustav Vasa -landsfader eller tyrann?

Författare: Lars-Olof Larsson
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9151844346


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?
Frågorna är centrala i denna nya biografi om den förste Vasakungen och hans plats i svensk och europeisk historia. Hans regeringsår var fyllda av dramatik och våld, av hot från den avsatte unionskungen Kristian II, från missnöjda stormän, präster och bönder, vilka ville värna allt som ''gammalt och fornt hade varit''. Det stora bondeupproret under Nils Dackes ledning blev missnöjets blodiga kulmen, men också inledningen till en mera ordnad dialog med rikets menigheter - kanske en upptakt till vad som idag kallas den svenska modellen.
Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt färgstarkt härskarporträtt med många bottnar och mörka hål. Fram träder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste, medan bilden av den välmenande landsfader alltmer krackelerar.
Medelbetyg: 4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gustav Vasa -landsfader eller tyrann? :
2004-03-30 23:34
Mycket intressant biografi om Gustav Vasa. Bilden som här förs fram är lite annorlunda och mer nyanserad jämfört med den tidigare förhärskande.
Boken är verkligen faktaspäckad, men den är ändå inte alltför tungläst. Dock tycker jag inte att den rent litterärt når upp till exempelvis Peter Englunds liknande populärvetenskapliga böcker.
Men ändå klart läsvärd för alla historieintresserade.
Betyg 4
2008-12-31 12:22
Jag trodde att den här skulle vara tungläst. Eftersom jag ändå är historieintresserad bestämde jag mig för att läsa den och det ångrar jag inte. Boken innehåller mycket fakta om Gustaf Vasa och författaren lägger fram det på ett intressant sätt. Det var nästan så att jag sträckläste denna bok och det är inte ofta med en faktabaserad bok.
Betyg 4
2009-07-04 10:04
Mycket bra biografi om Gustav Vasa. Lars-Olof Larsson skriver bra och intresseväckande. Denna bok har det mesta och är helt klart läsvärd.
Betyg 4
2011-11-28 22:31
Gustav Vasa var en skrupelfri politiker utan högre utbildning. Författaren har skapat ett intressant porträtt av kungen, där han för fram en annorlundare bild än tidigare historieskrivare. Det är ett lättläst men ändå faktaspäckat bokverk, som dock inte når upp till samma höga klass som Ivan Svalenius biografi över konungen från 1958.
Betyg 4
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson