bokrecensioner boktips

Stjärnor utan svindel

Författare: Louise Boije af Gennäs
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9176433250


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja ... Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. Boije af Gennäs fjärde och mycket uppmärksammade roman.


Utdrag ur boken:
''Kärleken är inte en faktor att räkna med i längden, den var inte beständig, lika lite som relationerna var det. Folk var utbytbara, och man bytte också ut varandra hela tiden, mot nya, för tillfället mer lockande partners. Jag förstod inte varför detta påverkade mig så starkt, men det gjorde det i alla fall. Jag trodde på förändring, på utveckling. men jag ville också ha - inte konsekvens, utan - vad var ordet jag letade efter?
Lojalitet. Det var vad jag sökte. En känsla av lojalitet.''

Medelbetyg: 3,93 (28 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stjärnor utan svindel :
2004-04-21 01:45
Denna boken gillade jag så där. Den utspelas i Stockholm. Huvudpersonerna heter Sofhie (Louise Boije af Gennäs själv). Hon träffar den radikale feministen, vänsteraktivist och lesbiske Kaja(Mian Lodalen) som förändrade hennes liv radikalt. Det är inte bara att hon lämnar sin man för en kvinna, hon lämnar också sitt liv i överklassen till underklassen, inte bara en kärleks resa utan också en "klassresa."
Betyg 3
2004-05-01 12:25
Jag tycker att denna bok är så bra. Jag vet inte varför, men något är den som gör att jag kan läsa den jätte många gånger utan att tröttna på den. Jag tror att jag har läst deb ett 20 tal gånger hittlils
Betyg 5
2004-05-01 23:55
Så himla bra!! När jag läste den, för några år sedan, kommer jag ihåg att jag nästan funderade på att sadla om till homosexuell! Louise Boije af Gennäs bok är så himla stark och varm och berörde mig mycket! Enligt mig är detta en viktig bok om homosexualitet och kärlek.
Betyg 5
2004-05-12 09:19
Sträckläste den strax efter att den hade kommit ut. Gillar hennes språk mycket mer i den här boken än i flera av hennes andra böcker. En bok om kärlek och att våga.
Betyg 4
2004-05-12 13:19
Intressant bok, bl a därför att den visar ett Stockholm som få dittills hade skrivit om. Språket är si så där, men författaren är inte rädd av sig och väjer inte för något, och det är ett stort plus, även om huvudpersonen Sophie är lite väl mycket av en mes. Känner gör hon i alla fall. Läs!
Betyg 4
2004-07-23 10:17
Åååå, en av mina favoritböcker. Jag sögs in i boken och handlingen och älskar författarens sätt att skriva och beskriva! Boken är vacker och ärlig och så verklig.
Betyg 5
2004-07-23 19:05
Kommer ihåg att denna boken var bra och fascinerande, och författaren har ett skönt språk. Bra strandunderhållningsvärde, men inte mer. Kanske boken ägnar kvinnor bättre (brandfackla - jag vet... :) ).

Betyg 3
2004-10-06 12:08
Jag fullkomligt ÄLSKAR DENNA BOKEN! Den har givit mig så MYCKET personligen! Betytt mycket, då jag själv är bisexuell!

Stjärnor utan svindel är en roman om vad det innebär att ifrågasätta sig själv och sitt invanda liv, våga gå sin egen väg och söka en ny sanning.

Louises egen historia om uppbrottet från sitt äktenskap till förmån för kärleken till den lesbiska radikalfeministen/journalisten Mian Lodalen (Kaja i boken). Välskriven. Mycket feminism och politik diskuteras och Louise har ett enkelt och rakt språk. Mycket bra och alltid lika aktuell eftersom homofobin aldrig tycks försvinna hos en del.

Betyg 5
2005-02-17 15:41
En bra bok, kul och förvånansvärt lättläst trots sitt omfång. Handlar rätt mycket om politik, vilket inte är mitt favoritämne, men som det lades fram i den här boken var det riktigt intressant.
Betyg 5
2005-04-27 20:55
Ja, denna roman handlar inte bara om kärlek utan även om klassamhället. Och hur livet kan vändas upp och ner pga förälskelse till människan. Jag tycker boken är vackert skriven och väldigt lättläst, jag som inte har Boije som favoritförfattare tycker att denna roman tillhör de bättre.
Betyg 4
2005-07-02 10:57
Helt klart Louises bästa roman! Den har kraften och energin av det självupplevda, och är en gripande kärleksskildring framför allt.

Annars tycker jag hon skriver lite slarvigt, lättvindigt, kommersiellt liksom.. men den här boken har en massa Känsla! Rekommenderas!
Betyg 4
2005-07-23 19:54
Alltså varför tycker folk om den här boken? Ja tyckte den va riktigt värdelös!!
Så många hade prisat boken och jag fattar det inte!!! Kommer knappast läsa fler av Boije av Gennäs böcker!
Betyg 2
2005-10-17 12:26
Boken är en skildring av att våga ta viktiga steg i livet och de känslor som avgörande beslut frammanar. Inledningsvis upplevde jag boken som välskriven, intressant och spännande. Debatten är viktig och bokens upplägg är lätt att ta till sig, även om den mot slutet tenderar att bli föreläsningsartad. Inriktningen är lite väl etnocentrisk och att fokus i viss mån ligger på överklass mot arbetarklass gör att den tappar något. Kärleksskildringen är gripande, och till skillnad från många andra böcker med temat förbjuden kärlek så använder författarinnan kärleken på ett kaxigt och utmanande sätt. Vackert!
Betyg 4
2006-03-01 20:31
Bra, tänkvärd, engagerande!
Betyg 5
2006-04-14 15:09
En trevlig och annorlunda historia om en hetrosexuell kvinna som en dag inser att hon är förälskad i en kvinna. Vi besöker Stockholms överklass och dess liv. Och vi besöker en kvinna. Och en helt annan kvinna. Från en helt annanstans. Helt ok bok, roande och intressant.
Betyg 3
2006-05-30 22:44
Grymt bra.. stark fyra. Har lånat ut den så många gånger att jag tappat räkningen.
Betyg 4
2006-07-15 20:09
Grymt bra. Som en såpa ungefär. Jag tror jag läste den -98, men jag minns den fortfarande klart. En rundresa i Stockholm med en stor portion generaliseringar.

Väldigt lättläst.
Betyg 4
2006-10-05 21:29
nja, gillade den sådär...
Betyg 2
2007-02-18 19:50
Jag blev besviken när jag läste den här boken. Jag tycker att den är långtråkig och jag fängslas inte alls av den.
Betyg 3
2007-04-17 17:50
Ibland geggar Louise Boije runt lite för mycket i feministiska teorier och nyupplyst vänstersnack och det klingar lite falskt i mina öron. Men bara lite och bara ibland. Annars är detta en underbar beskrivning av kärleken och dess baksidor.
Betyg 4
2007-04-22 10:15
det här var en helt underbar bok! så skön känsla rätt igenom och den gjorde mig glad att läsa. alla hennes böcker har visserligen den där sköna känslan, men den här var något extra : )
Betyg 5
2007-07-11 10:26
Den här boken förtjänar inte sitt goda rykte. Den är kategorisk, förutsägbar och full av generaliseringar. Nivån på de politiska funderingarna och diskussionerna i boken är något banala. Allt läggs i fack och språket är upprepande. Den kanske fungerar bättre som ungdomsbok? Det blir tyvärr en mycket svag tvåa i betyg.
Betyg 2
2008-12-31 01:10
Det är en jätte fin bok om kärlek mellan två kvinnor, två helt olika kvinnor från skilda samhällsklasser men först och främst är det en bok om kärlek och passion där kön och klass inte spelar någon roll.
Betyg 4
2009-06-05 09:47
Jag tyckte den var oerhört intensiv. Jag läste den i ett sträck. Är det inte så att Stieg Larsson har "lånat" Kaja till sin trilogi? Likheterna mellan Kaja och Lisbeth Salander är avsevärda.
Betyg 5
2010-04-23 01:07
Som homosexuell var detta givetvis en bok jag ville läsa!
Jag tyckte mycket om denna bok. En intressant historia, en skönt flöde i texten och med ett ämne som vi inte är alltför överösta med i litteraturen. För visst är vi lite trötta på "pojke möter flicka och så levde dom lyckliga i alla sina dagar..."
Boken är lätt att fastna i och den är intressant mest hela tiden. Den handlar om livsval, klasstillhörighet, kärlek, relationer, att rannsaka sig själv och känna efter vad man värdesätter mest i sitt liv.

Om jag skall nämna ett minus med boken skulle det vara att jag störde mig på att huvudkaraktären Sophie kändes lite väl mesig. Att hon brydde sig för mycket om andras åsikter kring hur hon borde leva sitt liv istället för att gå på sin egen känsla. Det kändes som om hon inte litade tillräcklig på sin egen inre röst. Med tanke på att historien är sann så störde jag mig kanske mer på henne än vad jag skulle ha gjort om det var enbart fiktion. Kanske kommer mitt störningsmoment av att huvudkaraktären inte tänker som jag själv gör. Våga och vinn!

Sammanfattat är detta en bok man bör läsa!

Betyg 4
2011-11-10 10:50
Underbar bok. Som man gav den mig mycket.
Varje man i en relation borde läsa boken och därmed få en förståelse
för sig själv och hur relationen kan förbättras
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stjärnor utan svindel
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Vid skiljevägen
 . Runa
Bara en mor
 R. Jacobsen
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Åh William
 E. Strout