bokrecensioner boktips

Rent Hus

Författare: Louise Boije af Gennäs
Genre: Roman
Ämnesord: politik / mord
Utgivningsår: 1996


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 1,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rent Hus :
2004-08-16 12:02
Detta var en besvikelse att läsa. Det var nog den sämsta bok jag läst på länge. Det hände inget i den, kanske är det jag som inte förstod mig på den.
Betyg 1
2004-10-06 12:11
Jag vart såååå FÖRVÅNAD! Det här var inte bra alls!
Inte likt Louise alls! *Förvånande*

i Rent hus känner jag inte alls igen Louise!
Det är ju inte Louise som berättar, utan den finska städerskan Siri.
Siri städar i statshuset, men hon dammar inte bara av och torkar golv.
Hon går runt och tar livet av dagens politiker...
Städning, mord, litteratur och politik i en salig blandning.
Vardagslivet för Siri.
Betyg 1
2005-02-15 13:31
En riktigt dålig bok - inte alls i samma stil som de andra av samma författare. Det verkar som detta är en bok som hon har fått utgiven bara på grund av sitt namn, inte på grunt av bokens kvalitet
Betyg 1
2007-04-25 22:59
Siri städar i riksdagshuset. Men hon städar inte bara bort damm från de folkvaldas hus, utan gör sig även av med de politiker hon tycker behöver "städas" bort. Vi får följa henne i yrkesrollen, hennes tankar och minnen blandas med observationer av riksdagsledamoter och ledande politiker.

Att Rent Hus inte är som Louise Boije af Gennäs andra böcker ser jag som något positivt, till skillnad från betygsättarna här ovan. För en gångs skull är hennes berättande inte knutet direkt till henne själv, det är i alla fall så jag har upplevt det. Man märker hur hon färgats av sitt nya vänster-umgänge (spåren fanns där redan i Stjärnor utan svindel). På många sätt tycker jag detta är det mest intressanta av Boije av Gennäs alster, men om man är en inbiten fan av hennes tidigare skrivelser kan man bli riktigt besviken. Det är milsvidd skillnad mellan dem.

Siri är en svårbegriplig karaktär. Hon har uppenbarligen drabbats av något slags sammanbrott som får henne att börja mörda, men jag får aldrig klart för mig exakt vad som är den direkta orsaken. Och varför hon väljer att mörda vissa politiker är oklart, då hon bara har gott att säga dem. Hon säger i början om sig själv: "Åsikter är för mig ett problem. Jag har knappt några." Siri har åsikter om precis allt, jag vet inte om det beror på brist på självkännedom hos karaktären eller om författarinnan gjort en miss, men det stör mig genom hela boken.

Det är just på grund av brister i huvudkaraktären som betyget blir lägre än förtjänt. Dessutom lider den av att den nästan har tio år på nacken, av de personer som figurerar i boken är det inte många som är aktuella idag. Den har inte direkt åldrats med välbehag. Det krävs också en viss kännedom om svensk inrikespolitik för att man ska ha någon som helst behållning av den.

Inte en så omvälvade revolutionär läsupplevelse som jag hoppats, men ändå ett läsvärt porträtt över det politiska klimatet i Sverige för ett decennium sedan. Inte heller Boije af Gennäs bästa, men ett gott försök att pröva något nytt. Defentitivt inte en bok för alla.
Betyg 3