bokrecensioner boktips

Islossning

Författare: Barbara Voors
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek, sorg, föräldrarskap
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100113107

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fredrik och hans nioåriga dotter Elin går en vacker senvinterdag ut på isen. Därefter är de försvunna. De anhörigas liv delas upp i före och efter. Medan vännen Daniel är gränslös i sin jakt på varför? grubblar hustrun Iris över hur? Elins bästis Anneli klyver sitt namn itu för att hålla henne kvar: AN+ELIN. Annelis mamma Sofie undrar om sanningen alltid befriar, eller om det kan finnas sanna lögner.

Alla har de sin egen bild av vad som hände på isen. Minnena hakar i varandra då Iris, Sofie och Daniel växelvis återberättar det liv som var medan de bygger upp ett nytt. Samtidigt pågår ett intrikat spel dem emellan, där sanningen hela tiden undanhålls från någon annan i tron att man kan skydda dem. Precis när ett mönster börjar urskiljas uppstår ett nytt: den misstänkte blir ett offer, den sörjande förmår inte se andras sorg, den hänsynslösa blir den mest medkännande.

Islossning är en roman om sorg, såväl vacker som ful. Men också om tron på att älska igen, och om det i så fall är ett tecken på mod eller svek.


Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Islossning :
2008-12-10 09:05
Om sorg, om hur det är att förlora någon som man älskar mer än allt annat. Hustrun och mamma Iris, vännen Daniel, Elins bästis och hennes mamma-alla har sin version på vad som hänt på isen och sitt sätt att hantera sorg och leva vidare.
Jag har alltid tyckt att Barbara Voors har en moralistisk ton i sina berättelsen som påminner om de klassiska författarna. Hon skriver vackert och lugnt och utan starka "ljuseffekter". Det är alltid något viktigt och stort bakom: denna gång påminner boken om hur bräckligt livet är samtidigt som det är starkt. Fint, fint.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Örådet
 J. Sverker
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord