bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Världens väldighet
Zoli
Över havet
Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Tre systrar och en jul..
 S. Morgan
Miraklernas tid
 E. Seeberg
En roll för Margareta
 H. Fogelström
Kvinnornas stad
 E. Gilbert

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDansare

 
Originaltitel: Dancer
Författare: Colum McCann
Genre: Roman
Ämnesord: musik, balett, kärlek, kultur, krig
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100102245
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det första året Rudolf Nurejev dansade i Paris, 1961, kastades följande föremål upp på scenen: tio hundrafrancssedlar sammanhållna av en gummisnodd, ett paket ryskt te, påskliljor stulna i Louvrens trädgårdar, arton par trosor, krossat glas, hotellnycklar... Ett bevis på hur starka känslor hans danskonst väckte och vilken dyrkan publiken riktade mot honom.

Visst har det skrivits levnadsteckningar om den legendariske tatarpojken (ibland kallad ett bedårande monster), men inte förrän nu har någon trängt sig så nära inpå honom med den frihet som fiktionen tar sig rätt till. McCann följer denne storslagne och märklige nyckelfigur inom balettens värld och skildrar hans uppväxt i den bistra sovjetiska verkligheten under det kalla kriget, livet som uppburen dansare och koreograf efter avhoppet till väst, det utlevande, destruktiva kärlekslivet och jet set-tillvaron i världens metropoler.Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dansare :


Isidora 2008-12-04 01:06
En biografi av Rudolf Nurejev-en av alla tiders största balettdansörer, eller snarare en roman om Nurejevs liv och konst. En rysk roman, egentligen, fast skriven av en irländare från New York.
Colum McCann skriver om den unge Rudik som dansar för de skadade soldaterna på sjukhuset hemma i Sibirien. Om nittonåringen som dansar på Kirovteatern i Leningrad. Om avhoppet till väst 1961, om alla år när han var en av de största stjärnorna och de mest omskrivna personerna i världen. Men även om hårt arbete, blod i dansskorna, jetsetlivet, bastuklubbarna, pojkarna och männen som Rudi raggar upp. Och så om hans kärlek till mamma i Sovjet. Författaren talar genom en rad personer som känner Nurejev och ibland genom dansaren själv.

I boken får vi träffa flera andra intressanta karaktärer, första dansläraren, hennes man och dotter, Margot Fonteyn, skomakaren, vännen Victor, osv.

Boken är underbar. McCann skriver med sällsynt klarhet. Så intensivt att man tappar andan. För mig är de delar som utspelas i Sovjet nog bästa i boken. Och så porträtt av Margot Fonteyn. Författaren har så mycket kärlek för sina karaktärer.

Jag rekommenderar denna bok varmt. Den är min starkaste läsupplevelse i år. Colum McCann är en ny bekantskap för mig men jag kommer säkert att läsa mer av honom.
Betyg 5

bonadea 2013-04-08 05:10
Början på boken är riktigt bra men i mitten av boken ändrar den berättar stil, börjar hoppa i handling och den sagolika känslan när man dras in iben bok försvinner. Det är fortfarande en jätte bra bok men når inte upp till 5 i betyg.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dansare


  Köp boken som film på cdon: