bokrecensioner boktips

Över havet

Författare: Colum McCann
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia, kärlek
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789100131180


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Över havet spinner Colum McCann samman tre berättelser om historiska personer som gjort starka avtryck i både Förenta staterna och på Irland under sina respektive liv: de brittiska flygarna John Alcock och Arthur Brown och deras första transatlantiska flygning från Newfoundland till Clifden på västra Irland, den amerikanska slaven och abolitionisten Frederick Douglass resa i mitten av artonhundratalet för att söka stöd för slavarnas sak på ett Irland som precis drabbats av potatismissväxt (det som skulle utvecklas till Den stora svälten), och till sist den amerikanske senatorn George Mitchell som var Clintons speciella sändebud till Nordirland och en av arkitekterna bakom fredsuppgörelsen på nittiotalet. Dessa tre historier vävs samman med en fiktiv berättelse om fyra generationers kvinnor från Douglass besök och fram till oroligheterna i Nordirland, som löper som en fiktiv skugga jämte historierna om flygarna, slavmotståndaren och fredsmäklaren.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Över havet :
2014-06-01 12:01
Romanen består från början av flera olika berättelser, som bara har en sak gemensamt, nämligen resor över Atlanten. Efter hand, så vävs berättelserna samman, och det blir till en släktberättelse över 4 generationer kvinnor.
Det är en mycket snyggt i hopfogad berättelse, som både är intressant och lärorik. I boken finns både personer, som har funnits i verkligheten och fiktiva personer.
Boken är skriven på ett klart och koncist språk. Den är lätt att läsa, men berättelsen är så intressant, så man missar inte ett ord.
Bravo!
Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Samma Författare: