bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Långsamhetens lov
Till längtans försvar..
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
Patriarkatet får inte..
 E. Knyckare
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerIkonen i fickan

 
Författare: Owe Wikström
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127098710
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ikonen i fickan är en samling essäer som diskuterar vårt behov av resor. Inledningsvis tar författaren upp den yttre resan - Varför reser vi? Vad reser vi till och vad reser vi ifrån? Vi får ta del av både psykologiska och sociologiska rön kring resandet, men tonvikten ligger vid den filosofiska frågeställning som kanske egentligen bara kan ha ett definitivt svar: det vi aldrig kan resa ifrån är oss själva.

Vi får följa med på författarens egen färd. Han gör nedslag som turist på Kanarieöarna, befinner sig i eftertankens och vänskapen Rom, möter skönhetens Paris och avslutar sin färd i reflektionens Venedig. Det blir både en yttre och en inre resa, med ikonens blick som ständigt resesällskap och följeslagare.

Den inre resan är den andliga strävan som alltfler människor i dag känner en så stor längtan efter. Detta behov har funnits lika länge som mänskligheten och författaren låter oss möta en rad olika tänkare och "inre resenärer" från många olika tidsepoker: Cicero, Seneca, Proust och Dostojevskij för att nämna några. Den inre resans slutstation bjuder också på en diskussion kring mystikens väsen och vårt behov av det heliga.

Det är en livsresa i tre stationer som skildras - behovet av att stanna upp och göra en positionsbestämning, behovet av att söka tröst i skönheten samt mötet med andligheten - i ikonens blick. Ikonen ger med sin på en gång högst konkreta blick och samtidigt andliga inre seende en gestaltning av alla resors yttersta mål - insikt.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ikonen i fickan :


helix 2008-11-20 15:22
Jag var väldigt kritiskt sinnad till "Ikonen i fickan" innan jag tog mig an den. Hur ska en bok om "inre resor" och existentiella frågon skrivna av en professor i religionspsykologi kunna bli annat än flummigt ostrukturerat och ointresant?
Ja, en del föll väl under den beskrivningen. Men förvånansvärt lite, faktiskt. Vissa partier gillade jag skarpt, särskilt den delen där han beskriver skillnaden i relation mellan förälskade och vänner. Det var klockrent.
Men. Bara för att somliga saker stämmer och känns riktiga, betyder det inte att vadsomhelst som någon tänkt ut stämmer.
Jag kan för mitt liv inte inse (anse) att en religiös upplevelse är "omöjlig att förstå". Då kan man ju inte veta vad det är man har upplevt.(?)

Men tankeväckande var den ändå. Ibland.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ikonen i fickan


  Köp boken som film på cdon: