bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Guru! en resa i underl..
Tandooriälgen
Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMahatma!

 
Författare: Zac OÝeah
Genre: Biografi
ISBN: 9170372055
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vem var egentligen Mahatma Gandhi? Exakt 60 år efter Gandhis dödsdag kommer Zac O'Yeahs Mahatma - den första fullskaliga biografin på svenska om Gandhi. Mahatma är en underhållande och seriös bok om en person som idag är mer aktuell än någonsin.

Unge Mohandas var familjen Gandhis hopp. Han fick studera i London vid stadens finaste juristkollegium. Därefter skulle han göra karriär på hemmaplan och försörja sin stora släkt. Mohandas var dessvärre inget advokatämne. Han var liten och bortkommen och så blyg att han var nära att svimma varje gång han tog till orda. Hans äldre bror tröttnade till slut och skickade bort honom – ända till Sydafrika.

Där hände något oväntat. Gandhi hittade sig själv. Han upptäckte att han inte stod ut med orättvisor och förtryck. Att han dessutom hade en förmåga att övertyga andra om att ta strid mot dessa orättvisor.

Ryktet om den märklige advokaten nådde hemlandet Indien. Och när han återvände blev han snabbt ledare för frihetskampen mot det brittiska kolonialväldet. En politisk ledare av ett slag som världen aldrig skådat. Som vägrade att använda våld och som tillämpade samma stränga moraliska krav på sig själv och den egna rörelsen som på sina motståndare.
Hans bild spreds över världen. En lite mager, skallig man iförd bara ett höftkläde som utmanade världens dittills mäktigaste imperium. I Indien fick han ärenamnet ”Mahatma” – stor ande. Han mördades för precis 60 år sedan, i januari 1948.

Berättelsen om Mahatma Gandhi är det definitiva beviset på att verkligheten överträffar dikten.Medelbetyg: 5 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mahatma! :


koala_75 2008-09-22 16:20
Detta är en komplett och intressant läsning om Mahatma Gandhis liv och död. Jag trodde jag hade koll på vem Mahatma var men icke.

Boken blir aldrig tråkig trots att den mycket handlar om politik. Vi får följa författaren som reser till platser Gandhi var på. Vi får veta hur läget i Indien var och hur den är idag.

Men framförall får vi komma nära Mahatma Gandhi och hans tankar som är briljanta, konstiga och inspirerande.

Betyg 5

tetris 2009-05-05 19:46
Jag trodde jag visste lite om Mahatma Gandhi, men det gjorde jag inte. En mycket fascinerande bok som höll ångan uppe ända in i mål. Jag tycker att författaren har gjort en mycket bra och underhållande bok med tanke på att det är en faktabok. Rekommenderas!
Betyg 5

gun 2017-04-14 16:51
Gandhis stora mål var att få bort orättvisor och att uppnå fred genom ickevåld. Han ville visa att alla var lika värde oavsett religion. Denna ansåg han vara en privatsak. Gandhi uppmanade människor att bryta mot idiotiska lagar på fredlig väg, civil ohörsamhet, och låta sig på så sätt bli fängslade. Då fick de i alla fall mat. Något han fick människor att protestera mot var saltskatten. Själv hungerstrejkade Gandhi ofta för att driva igenom något. Det var Gandhi som slutligen ledde till att Indien blev självständigt men det plågade honom att Indien delades och att detta ledde till enorma flyktingskaror. Det här är en bok fylld med fakta som berättas på ett fascinerande sätt. Det märks att många ledare, både onda och goda, tagit mycket kunskap från Gandhi och Indien. Martin Luther Kings ord liknar Gandhis. I tempel i Indien kan man finna hakkors dessa betyder lycka. Så Hitler har helt enkelt knyckt en hindu symbol. Gandhi påpekar att det är fel att säga att Gud är sanningen istället borde det heta "sanningen är Gud". Mycket bra bok.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mahatma!


  Köp boken som film på cdon: