bokrecensioner boktips

Dödsryckning

Originaltitel: Live Flesh
Författare: Ruth Rendell
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9789158210066


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Victor Jenner är en störd ung man, full av hämningar. Hans enda förbindelse med kvinnor är våldtäktsmannens, och det är när han är på flykt undan sina förföljare efter ett misslyckat övergrepp som hans ödestimme slår. Han har förskanskat sig i ett hus i Londons förorter och håller en flicka som gisslan under pistolhot. Vid ett fritagningsförsök råkar han utan att riktigt veta varför skjuta polismannen David Fleetwood i ryggraden så att denne blir förlamad för livet.
När Victor kommer ut efter sitt långa fängelsestraff dras han som malen till lågan till Fleetwood. Han söker upp denne i hans hus i Londons förorter och ett slags vänskap uppstår mellan Victor, David och dennes fästmö Clare. Victors liv uppfylls av relationerna till dessa båda. Han överöser dem med presenter, hans sinne är uppfyllt av drömmar om allt de ska göra tillsammans; han identifierar sig delvis med Fleetwood och åker t o m omkring i en rullstol då och då.
Men det är en vänskap fylld av spänningar. Victor som varit borta från mänsklig gemenskap länge kan inte tolka vanliga mellanmänskliga signaler. Han förälskar sig i Clare och tror att hon besvarar hans känslor; när det visar sig at så inte är fallet brister allt för honom...
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dödsryckning :
2008-09-07 21:13
En mycket tråkig roman som man i förstone inte begrep vart den ville komma. Och inte intresserade man sig för det heller, det var bara på vilja man tog sig igenom första halvan. Sedan rann det på, efter hand ville man faktiskt veta hur det skulle gå till slut. - Men slutet blev lika trågigt som början, och aldrig blev man särskilt överraskad.
Personporträtten känns inte särskilt trovärdiga, de flesta karaktärerna är väldigt stereotypa.

Översättningen var lite underlig också, med uttryck som "Att sa sig före" något och "överantvarda". Känns inte så fräscht.
Betyg 2
Liknande böcker:
Rymlingen
 H. Fogelström
Fågelbarnet
 I. Frimansson
Jakten på Amos Decker
 D. Baldacci
Natt film
 M. Pessl
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Svindel och svek
 H. Sigander
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton