bokrecensioner boktips

När livet stannar

Författare: Malin Sävstam
Genre: Biografi
ISBN: 9100119512


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Omslaget till Malin Sävstams bok "När livet stannar" visar ett silversmycke hon fick av sina vänner när hon varit med om det värsta någon kan tänka sig - hon hade förlorat sin man och sina två yngsta barn i flodvågskatastrofen. På ett hjärta av silver som symboliserar mannen Mats vilar tre små silverbrickor med barnens namn ingraverade. Axel är sonen som överlevde tillsammans med Malin och boken är en berättelse om deras sorg och deras väg tillbaka till viljan att leva.
Det är en upprörande och sorglig bok, skriven av en kvinna som fram till annandag jul 2004 hade levt vad hon själv kallar ett "prinsessliv". Också efter katastrofen är hon på många sätt priviligierad - hon har ett stort och resursstarkt nätverk av släktingar och vänner som sluter upp omkring henne på ett makalöst sätt. Den professionella hjälpen hon får är också oerhört betydelsefull, framför allt den som prästen Louise Linder ger under oräkneliga timmar av tröst, stöd och samvaro.


Men ändå. Ändå är Malin Sävstam en bräcklig människa som själv måste bestämma sig för att gå vidare i livet.
"Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?" tänker hon en vecka efter katastrofen. Två år senare kan hon allt oftare uppskatta den andra chans hon fått i livet genom att överleva.


Hur det gick till, hur hon och sonen genomlevde de två första åren efter katastrofen berättar hon i en ärlig, blottläggande och bitvis väldigt vacker text. Läsaren står bredvid henne och får på ett mycket ovanligt sätt verkligen vara med i sorgens alla stadier.Medelbetyg: 4 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av När livet stannar :
2008-06-10 18:04
En stark berättelse i dagboksform om författarens överlevnad efter att ha mist två av sina barn, sin man och nära vänner i Tsunamin i Thailand.

Hon beskriver smärtan så bra och tiden efter katastrofen. Mitt i all jävelskap ger boken mig hopp om att de går att fortsätta leva trots en sådan stor kris. Jag rekomenderar att läsa den.

Kan bara ge betyg för det litteära
Betyg 4
2008-12-28 13:04
Det här är Malins berättelse om sin sorg och smärta efter att förlorat nära och kära i tsunamikatastrofens Thailand. En stark berättelse om att överleva trots att livet hastigt förändrats. Trots den enorma förlust av två barn, man och tre nära vänner måste hon acceptera det ofattbara.
En bok som gör ont att läsa. Är igenkännande för alla som själva har genomgått en kris.
Betyg 4
2009-07-04 20:33
Så sorglig bok. Alla borde läsa denna för att inse att man skall vara tacksam för det man har.
Betyg 4
2009-08-31 12:58
Sällan man läser om så svår sorg
Betyg 4
2009-08-31 16:02
Ja, den var bra och väldigt sorglig. Men det var lite svårt att hänga med i alla namn och veta vem som var vem. Därför blir betyget lite lägre.
Betyg 3
2010-01-05 17:14
När man förlorar dem man älskar, hur tar man sig igenom det svåra? Malin skrev dagbok för att klara av att leva vidare. Det blev till slut en bok.

Malin förlorade sin man, två av sina tre barn och tre nära vänner i flodvågskatastrofen i Thailand. Hon beskriver hur flodvågen slukade dem och kaoset efteråt och sedan tiden hemma som var fylld av smärta, och att hon bara levde för att Axel levde. Det svåraste är att ta sig igenom det första året. Men också om hur det sedan vänder och att hon och Axel kan fortsätta leva.

Malin har ett stort kontaktnät och alla ställer upp för dem, hon har även stor hjälp av prästen Louise som finns till hands när hon behöver stöd. Louise säger på begravningarna, ” kom ihåg att livet inte är i morgon, utan livet består av alla dessa nu som staplas på varandra”.

En mindfullnesskurs ger Malin verktyg att uppleva nuet så som det är och lära sig att leva här och nu. Hon får kraft genom yoga och meditation. Malin skriver: Det är inte lätt att acceptera deras död, men trots min smärta känner jag att verktygen som kursen har gett mig fungerar och att de lättar trycket över bröstet något.

Allt är väldigt bra beskrivet och man känner verkligen hennes smärta och frustration. Berättelsen visar också på att människor sörjer olika och i olika skeden, det kan bli så att man kommer i otakt.
Fast det är en sorglig bok att läsa så känner man att det finns ett hopp och att livet kan fortsätta att levas på ett annat vis.

Boken inleds med ett vackert citat av profeten Khalil Gibran

”När ni är sorgsna, blicka in i era hjärtan, och ni skall se att ni i verkligheten gråter över det som en gång beredde er glädje”.

Betyg 4
2016-01-16 10:47
En så jäkla bra bok. Det känns dumt att säga bra eftersom det här är ju verkligen någons annans grymma öde. Men hon har skrivit boken på ett så bra sätt.

Jag kan tillägga att jag grinade mig igenom hela boken i princip. Var tvungen att lägga bort den en stund då vi hade hantverkare här som skulle greja i vårat badrum. Ville inte sitta och grina när de sprang runt. Men det var en oerhört gripande bok tycker jag!

Har läst flera böcker av människor som förlorat någon i tsunamin. Men denna boken kommer jag verkligen minnas, lika så Pigge werkelins bok klockan 10:31 på morgonen i khao lak.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till När livet stannar
Liknande böcker:
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Flickan i källaren
 A. Hall och Leidig
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke
Rapporter
 M. Herr
Varför har livet ingen..
 G. Ninnisdotter
Spilld mjölk och röda..
 G. Ninnisdotter
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Samma Författare: