bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Mensa Guide to Casino..
 A. Brisman
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
Patriarkatet får inte..
 E. Knyckare
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlondiner: makt och myt genom tiderna

 
Författare: Joanna Pitman
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185057576
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det blonda hårets historia började i antikens Grekland med kärlekens och fruktbarhetens gudinna Afrodite, vars gyllenblonda hår hade en sådan sexuell dragningsskraft att hon fått hela eftervärlden att ta efter.

I Blondiner berättar Joanna Pitman hur varje tid har sett på det blonda håret och bundit samman det med sin samtid. Blont hår sågs som ett hot på medeltiden, blev till mani under renässansen, blandades med skräck och trolldomskraft på 1800-talet, utövades som ideologi på 1930-talet och sågs som en tydlig sexuell invit på 1950-talet.

Joanna Pitman har tagit ett helhetsgrepp om blondinerna som kulturhistoriskt fenomen. Hennes bok är ett pionjärarbete! Blont hår har tidigare helt ignorerats som kulturkraft, trots sin tunga symbolik. Pitmans teori om varför blont hår blivit så attraktivt är att vi omedvetet förknippar blondheten med ungdom, och att blondhet förknippas med ungdomlig fruktbarhet. Hennes slutsats är att blont hår till och med är en del av en evolutionär anpassning för att locka till sig en hane.

Inför arbetet med sin bok gjorde författarinnan en ministudie och lät bleka sitt hår för att studera bemötandet hos sin omgivning. Effekten var tydlig: hon fick snabbare service i butiker, hennes vänner tyckte hon såg yngre ut, främlingar log åt henne.

Pitman gör många berikande och intressanta nedslag i kulturhistorien med sin udda angreppsvinkel. Genom att ta blondinerna som ledstjärna presenterar hon en hel kulturhistorisk odyssé.


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blondiner: makt och myt genom tiderna :


marta153 2008-05-03 19:49
En väldigt intressant bok om nånting så ytligt som blond hår! Men vänta nu, är det egentligen ett så ytligt ämne? Pitman tränger ner i den västeuropeiska kulturhistorien och gör en intressant analys av hårfärgens betydelse genom tiderna.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blondiner: makt och myt genom tiderna


  Köp boken som film på cdon: