bokrecensioner boktips

Som ödet vill

Författare: Fateme Behros
Genre: Roman
Ämnesord: krig, politik, religion, historia, kultur, flykt, invandrare
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9172214716


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Flykten från Iran blir inte den enkla ridtur som familjen planerat. De får vistas i veckor i bergen innan de kan ta sig till Turkiet där nya människosmugglare och strapatser väntar. Först efter flera månader kommer de äntligen till Sverige. En gripande berättelse om vad anpassningen till det nya livet kostar familjegemenskapen. Fateme Behros kom som flykting till Sverige från Iran 1983. Som ödet vill var hennes debutbok.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Som ödet vill :
2008-05-01 17:49
Jag var väldigt förtjust i Fateme Behros bok "I skuggan av Sitare" när jag läste den, vilket fick mig att köpa och läsa även denna hennes debutroman.

"Som ödet vill", även om den inte är uttalad självbiografi, känns väldigt självbiografisk till uppbyggnaden. Fateme Behros skriver nästan i dagboksform om huvudpersonens och hennes familjs flykt från Iran. Som baksidestexten säger, blir det inte en enkel resa. Tvärtom. Den blir både lång, svår och oviss.

"Som ödet vill" är en sannerligen spännande bok. Den handlar om en värld helt skild från min egen, och den berättar om kulturer jag bara har flyktiga kunksaper om. Beskrivningarna pendlar mellan uppräkning och skönlitterära pärlor. Inte lika bra som "I skuggan av Sitare", men lika spännande och lärorik.
Betyg 4
Liknande böcker:
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Här är vi
 G. Swift
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Samma Författare: