bokrecensioner boktips

Vitt på svart

Författare: Ruben Gallego
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, politik, psykologi, barndom
ISBN: 9789186437886


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ruben Gallego föddes 1968 på den sovjetiska nomenklaturans sjukhus i Kreml i Moskva som barnbarn till det spanska kommunistpartiets dåvarande ledare. Komplikationer uppstod under förlossningen, hans tvillingbror avled och Ruben föddes svårt handikappad med en CP-skada. Modern fick beskedet att båda barnen hade dött och för Ruben inleddes en lång odyssé genom ryska barnhem, där han under mycket svåra förhållanden växte upp utan vetskap om sin familj.

Först efter Sovjetunionens fall 1991 lyckades han med hjälp av en sköterska som hade förälskat sig i honom fly från det fängelseliknande ålderdomshem - det sovjetiska samhällets slutstation - dit han vid 15 års ålder skickats för att dö. Efter flera års eftersökningar kunde han återförenas med sin mor i Prag. Han lever numera med fru och barn i Madrid.


Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vitt på svart :
2008-04-30 19:32
Kanske inte den bästa självbiografiska bok jag läst, men helt läsvärd i alla fall.
Betyg 3
2011-12-27 16:14
Gallego berättar om sin uppväxt som svårt handikappad pojke på sovjetryska barnhem. Trots det sorgliga ämnet går det bra att läsa boken: författaren har en speciell sorts svart humor, samtidigt som han verkar ha en ganska ljus syn på livet. Det en en lättläst liten bok med korta kapitel: Gallego säger mycket med få ord.
Jag skulle vilja rekommendera denna bok till dem som är intresserade av psykologi eller socialpolitik, men också till alla andra som vill veta mer om människans villkor.
Betyg 5
2020-07-15 18:40
Vitt på svart är skriven på ett enkelt nästan barnsligt sätt, men Ruben Gallego är svårt handikappad så hans intelektuella förmågor kan vara begränsade. Men just denna enkelhet i språket gör att hans historia berör ännu mer.
Detta är hans självbiografi om sin uppväxt på barnhem i Sovjetunionen, under en tid som styrdes av censur och kommunism.

Ruben berättar utan att lägga några värderingar eller känslor, han beskriver exakt hur det var.
Boken berörde mig, samtidigt som den fick mig att må illa, det var med en närvarande ångest som jag läste denna fruktansvärda barndoms skildring.
Betyg 3
Liknande böcker:
Vänsterdocenten
 T. Tännsjö
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Fear Bubble
 A. Middleton
Borstalpojken
 B. Behan
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson