bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Astrid Lindgren i dikt..
Selma Lagerlöf : Livet..
Liknande böcker:
Inte bara applåder
 L. Björnstrand
Trådrullen
 S. Olin
Bilder
 I. Bergman
this is my life
 C. Lindarw
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
En skruv lös
 V. Hagnell
Carl XVI Gustaf den no..
 T. Sjöberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSelma Lagerlöf

 
Författare: Vivi Edström
Genre: Biografi
Ämnesord: kultur, selma lagerlöf
ISBN: 9127094812
 
Spänning:  2
Romantik:  6
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivande text
Under de första decennierna av 1900-talet var Selma Lagerlöf (1858-1940) det dominerande namnet på svensk bokmarknad. Hon kom i hög grad att stå i offentlighetens ljus därför att hon var ”den första kvinnan” i så många sammanhang. Före Astrid Lindgren var hon också vår internationellt mest kända författare. Med sina legender nådde hon över Alperna till den katolska världen och med Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige ända till Japan och Kina.

Selma Lagerlöf föddes på gården Mårbacka i Värmland och Vivi Edström börjar med att ställa det kreativa barnet i fokus. Hon följer sedan Selma Lagerlöf genom hela hennes författarskap och slutar med att berätta om Selma Lagerlöf i världen.

Selma Lagerlöf var länge på ett märkligt sätt anonym, men sedan hennes brev blev offentliga 1990 har forskarna kommit henne närmare. Vivi Edströms forskning har ända sedan doktorsavhandlingen 1960 ofta kretsat kring Selma Lagerlöf och här låter hon oss möta en annan Selma Lagerlöf än den blida sagoberätterska vi vant oss vid. Fram växer bilden av en lidelsefull, livsälskande människa som har sin stora lust i skrivandet. Själv framställde sig Selma Lagerlöf gärna som en åskådare på livets scen. Vivi Edström visar att det inte är sant. Selma Lagerlöf tog i högsta grad själv del i känslornas heta spel.

Vivi Edström är också fängslad av Selma Lagerlöfs formspråk, inte minst hennes förhållande till genrer, och visar hur suveränt Selma Lagerlöf i sitt berättande växlar mellan sagor, legender, spökhistorier och sägner för att uttrycka sina intentioner. Ändå dröjde det innan hon fann sin ton och sin röst. Allt hon skrev blev inte bra, men efter några svaga nummer samlar hon sig till nya skriväventyr. Aldrig har hon varit så bra som i den sena romanen Charlotte Löwensköld, menar Vivi Edström.
Vivi Edström (f 1923) var 1983-89 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon doktorerade 1960 på avhandlingen Tiden, handlingen och livskänslan i Gösta Berlings saga och har därefter utgivit ett stort antal böcker i litterära ämnen. Om Selma Lagerlöf har hon skrivit bl a Selma Lagerlöfs litterära profil (1986). På Natur och Kultur har hon hon i serien Litterära profiler utgivit Selma Lagerlöf (1991).

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Selma Lagerlöf :


axel-nelson 2008-04-03 15:52
Det här är närmast en kortversion eller förstudie till Vivi Edströms maffiga lunta "Selma Lagerlöf : Livets Vågspel", som jag oxå skrivit om här.
Orkar man inte läsa den maffiga boken (som är skriven på ett lättflytande språk), så är denna ett bra alternativ!
Den här boken visst uppsende då den kom ut, för författaren hade tagit del av nyligen släppta Lagerlöf-brev, brev som tydligt visade att gamla Selma var lesbisk.
Men det kan ju knappast ha varit en nyhet. Mottagarna av Selmas ofta intima brev, visade dem gärna för sina vänner. Så var det ju före massmediernas genomslag. Likaväl som kung Oscars kvinnoaffärer och kronprins Gustafs affärer med jaktkamrater var något som en stor krets väl kände till, så kan Selmas väninnor, vänner och anställda knappast kunnat undvika att veta vad Selma och Sophie hade för sig. Och det var nog inget problem för Selma, för den tidens massmedia var diskretare än dagens. Däremot hade hon samma problem som dagens kändisar: Att turister, beundrare och andra ockuperade Mårbacka, så att hon knappt kunde ta sig ut och hennes ställningstagande mot den tyska antisemitismen ledde till att hon fick lika många hatmejl som dagens bloggande kändisar - för att inte tala om alla brev från tiggare och lurendrejare.
Jag tror att dagens författare har det lättare (ikonen Astrid Lindgren undantagen), turister lär knappast trängas vid Jan Guillous eller Kerstin Ekmans port?

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Selma Lagerlöf


  Köp boken som film på cdon: