bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Astrid Lindgren i dikt..
Selma Lagerlöf
Liknande böcker:
Inte bara applåder
 L. Björnstrand
Trådrullen
 S. Olin
Bilder
 I. Bergman
this is my life
 C. Lindarw
Författaren
 I. Lo-Johansson
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
En skruv lös
 V. Hagnell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSelma Lagerlöf : Livets vågspel

 
Författare: Vivi Edström
Genre: Biografi
Ämnesord: kultur, litteratur, selma lagerlöf
ISBN: 9127090159
 
Spänning:  2
Romantik:  5
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivning:
Under de första decennierna av 1900-talet var Selma Lagerlöf (1858–1940) det dominerande namnet på svensk bokmarknad. Hon kom i hög grad att stå i offentlighetens ljus därför att hon var "den första kvinnan" i så många sammanhang. Före Astrid Lindgren var hon också vår internationellt mest kända författare. Med sina legender nådde hon över Alperna till den katolska världen och med Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige ända till Japan och Kina.
Selma Lagerlöf föddes på gården Mårbacka i Värmland och Vivi Edström börjar med att ställa det kreativa barnet i fokus. Hon följer sedan Selma Lagerlöf genom hela hennes författarskap och slutar med att berätta om Selma Lagerlöf i världen.

Selma Lagerlöf var länge på ett märkligt sätt anonym, men sedan hennes brev blev offentliga 1990 har forskarna kommit henne närmare. Vivi Edströms forskning har ända sedan doktorsavhandlingen 1960 ofta kretsat kring Selma Lagerlöf och här låter hon oss möta en annan Selma Lagerlöf än den blida sagoberätterska vi vant oss vid. Fram växer bilden av en lidelsefull, livsälskande människa som har sin stora lust i skrivandet. Själv framställde sig Selma Lagerlöf gärna som en åskådare på livets scen. Vivi Edström visar att det inte är sant. Selma Lagerlöf tog i högsta grad själv del i känslornas heta spel.

Vivi Edström är också fängslad av Selma Lagerlöfs formspråk, inte minst hennes förhållande till genrer, och visar hur suveränt Selma Lagerlöf i sitt berättande växlar mellan sagor, legender, spökhistorier och sägner för att uttrycka sina intentioner. Ändå dröjde det innan hon fann sin ton och sin röst. Allt hon skrev blev inte bra, men efter några svaga nummer samlar hon sig till nya skriväventyr. Aldrig har hon varit så bra som i den sena romanen Charlotte Löwensköld, menar Vivi Edström.
Vivi Edström (f 1923) var 1983–89 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon doktorerade 1960 på avhandlingen Tiden, handlingen och livskänslan i Gösta Berlings saga och har därefter utgivit ett stort antal böcker i litterära ämnen. Om Selma Lagerlöf har hon skrivit bl a Selma Lagerlöfs litterära profil (1986). På Natur och Kultur har hon hon i serien Litterära profiler utgivit Selma Lagerlöf (1991).
Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Selma Lagerlöf : Livets vågspel :


axel-nelson 2008-04-03 15:39
Selma Lagerlöf, med undertiteln Livets vågspel.
Det här är en mastig lunta på närmre 600 sidor.
Den tar upp allt:
Allt som Lagerlöf har skrivit refereras, granskas och kommenteras utförligt. Hennes uppväxt i det gamla trähuset Mårbacka som hon långt senare, på ålderns höst, skulle förvandla till dagens ganska fula herrgårdsimitation. Myterna och originalen längs med Frykens stränder, resorna med fästmön Sophie Elkan, skrivandets elände och glädje.
Hur bilden av sagotanten uppstått är för mig en obegriplighet. Hennes enda barnbok (Nils Holgerssons underbara resa) är för det första en skolbok i ämnet geografi, för det andra så krävs det nästan att man är vuxen för att kunna uppskatta den.
Istället framträder en målmedveten modern kvinna som vet exakt vad hon vill. I sin ungdom får hon uppleva hur Mårbacka tvingas gå på auktion. Hon tvekar inte en sekund på att hon en dag ska återköpa gården och genomföra alla de förändringar som hennes rätt klantige far aldrig lyckades med. Så sker. Hon vet redan i sin barndom, att hon en dag ska bli en rik och berömd författare, det är som om det är ödesbestämt. Så sker. Hon blir tidigt socialist, dock på äldre dar är hon en av de som skapar det som sen blir Folkpartiet. Pacifist är hon hela sitt liv och hennes sociala engagemang finns där alltid - till slut försörjer hon hela Mårbacka - trots att gården är en förlustaffär. Kvinnorna i hennes böcker är oftast ljuva och vackra, men alltid starka och initiativrika. Att Lagerlöf slåss för kvinnlig rösträtt och jämställdhet framstår som självklart. Lagerlöfs språk känns mycket mer modernt och sensuellt än hennes samtida, Strindbergs.
Boken ger ingen entydig bild av Selma Lagerlöf: Mycket av det Selma skriver är dåligt och även många av hennes bästa historier får banala slut och Selma själv är en minst sagt sammansatt person.
Men det är omöjligt att inte gilla denna lilla vingklippta örn (hon var halt och hade hela livet ont i höften) med sina stora mål och hennes förmåga att genomföra dem.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Selma Lagerlöf : Livets vågspel


  Köp boken som film på cdon: