bokrecensioner boktips

Pingvin försvunnen

Originaltitel: Zakon ulitki
Författare: Andrej Kurkov
Genre: Roman
Ämnesord: krig, politik, humor, spänning, äventyr, ukraina, ryssland, tjetjenien
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9127112969


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Viktor, som flytt undan maffian till Antarktis, återvänder till Kiev med en ny identitet för att söka efter sin vän pingvinen Misja. Misja har varit inlagd på en klinik för att återhämta sig efter en hjärttransplantation, men där slutar alla spår efter honom. Under sitt desperata sökande råkar Viktor stöta på en maffialedare som lovar honom upplysningar om pingvinen i utbyte mot att Viktor hjälper honom i hans valkampanj.

Låter det fullständigt skruvat? Det är det, och det är ändå bara början på Viktors långa sökande efter hans älskade vän och pingvin Misja. Pingvin försvunnen är den spännande och absurda fortsättningen på Andrej Kurkovs tragikomiska mästerverk Döden och pingvinen.

"jag kan inte låta bli att tycka om en roman som 'Döden och pingvinen' – bara titeln och bokens omslag räcker för att bli såld."
Hallansposten

Översättning Ylva Mörk
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pingvin försvunnen :
2008-02-15 14:31
Denna fortsätter handlingen där förra boken "Döden och pingvinen" slutade. Viktor utsätter sig för en absurd och satirisk resa från Antarktis till krigets Tjetjenien för att rädda och ta hem pingvinen Misja för att sedan kunna skicka iväg honom till hans hemtrakter i Antarktis.

Även denna Kurkov-bok är omöjligt att tycka annat än bra om... även om slutet kändes alldeles för platt för att kunna matcha resten av boken.
Betyg 5
2008-05-27 19:14
Pingvin försvunnen tar vid en tid efter där Döden och pingvinen slutade.
Viktor Zolotarjev har återvänt från sin exil på Antarktis och nu är Misja försvunnen från den klinik där han genomgick en hjärttransplantation.

Sergej Pavlovitj,en korrupt politiker med maffianknytning,anställer den förtvivlade Viktor som talskrivare och lover honom hjälp att hitta Misja igen om Viktor i gengäld hjälper honom att vinna ett val.Han vinner inte valet,men ett löfte är ett löfte.Misja är dock inte längre kvar i Kiev utan har sålts till en bankir i Moskva,Bronikovskij,som ska ha köpt honom för att hålla i sitt privata zoo.

När Viktor kommer dit är Bronikovskij död och hans änka utnyttjar Viktor på olika sätt innan han via en av Pavlovitjs kontakter på en kinarestaurang får veta att Misja numera bor i Tjetjenien hos en rebelledare,Chatjajev.
Viktor reser vidare och blir såld som slav till ett krematorium innan han hittar Misjas nya ägare och lyckas förhandla sig till pingvinens frihet...men det kommer kosta.Tack och lov har Viktor lyckats lägga beslag på en smutsig tacka guld som en av hans arbetskamrater på krematoriet lämnade efter sig innan han mystiskt dog.
När Viktor kommer hem är han fylld av motivation att återuppta ett normalt liv,men lägenheten fylls av konflikter eftersom barnflickan Nina nu tagit på sig rollen som husfru och mor åt Sonja,den lilla flicka Viktor anställde henne att passa(och som lämnades i Viktors vård i "Döden och pingvinen").Men lägenheten,tycker Viktor,är fortfarande hans och Nina har han inte lust att gifta sig med bara för att hon plötsligt tror att hon är mamma och husfru...

Pingvin försvunnen är en värdig och än bisarrare fortsättning på Pingvinen och döden,full av liv,humor,skräck och en värld där pengar och kontakter löser de flesta problem,om man har dem...
Betyg 4
2009-05-21 19:10
En absurd men ända rolig bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pingvin försvunnen
Liknande böcker:
Atens portar
 C. Iggulden
Montezumas dotter
 R. Haggard
Schack under vulkanen
 H. Nesser
Vargens krig
 B. Cornwell
Det nya riket
 A. Strindberg
Mormor i karantän
 K. Branzell
Dottern
 L. Andersson
Tjärlek i Gryts skärgård
 M. Malmström
Rovdjur
 C. Jensen
Hansson och Greta
 B. Järnblad